prawdopodobienstwo
LOL: Rzucamy 2− krotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobienstwo wyrzucenia za kazdym razem innej
liczby oczek
25 wrz 14:47
sushi_ gg6397228:
wypisz wszystkie pary mozliwe do uzyskania
wybierz te co Tobie sprzyjaja
25 wrz 14:49
LOL: 
?
25 wrz 14:49
sushi_ gg6397228:
1,1
1,2
1,3
....
25 wrz 14:50
LOL: wyszło 16

i co dalej?
25 wrz 14:51
sushi_ gg6397228: mało
wszytkich jest ....
teraz wyznacz te co Ciebie interesuja ( czyli wszystkie oprocz 1,1 2,2 3,3 4,4 5,5 6,6 )
25 wrz 15:04
LOL: no to 16;>
25 wrz 15:17
LOL: albo 15?
25 wrz 15:17
sushi_ gg6397228:
wypisz wszystkie, ciagle ich nie wypisujesz
25 wrz 20:59
Gustlik: A od czego jest kombinatoryka?
|Ω|=W
62=6
2=36 (W − wariacje z powtórzeniami − czyli ciąg k elementów spośród n mogących się
powtarzać, np. (1, 1) − mozna wyrzucić dwie jedynki)
| | 6! | | 6! | |
|A|=V62= |
| = |
| =5*6=30 (V − wariacje bez powtórzeń − czyli ciąg k elementów |
| | (6−2)! | | 4! | |
spośród n
nie mogących się powtarzać, np. (1, 2) − nie mozna wyrzucić np. dwóch jedynek,
muszą być dwa różne wyniki)
Można to też rozwiązać regułą mnozenia:
|Ω|=6*6=36 (na obu kostkach jest możliwych 6 wyników)
|A|=6*5=30 (na pierwszej kostce 6 wyników, a na drugiej już tylko 5, bo nie moze się powtórzyć
wynik z kostki pierwszej)
I dalej tak samo...
25 wrz 23:51