pole trojkata
julka09: dane sa wierzcholki trojkata a=2;−1 b=4;2 c 5;1 wyznacz pole trojkata abc i rownanie prostej
zawierajacej wysokosc trojkata poprowadzona z wierzcholka a
25 wrz 19:29
think:
1) policz długość odcinka bc
2) wyznacz prostą przechodzącą przez punkty B, C
3) policz odległość punktu A od prostej BC
4) później wyznacz prostopadła do prostej BC przechodzącą przez A (to będzie równanie prostej
zawierającej wysokość trójkąta)
| | 1 | |
5) co do pola P = |
| *|BC|*{odległość punktu A od prostej BC} |
| | 2 | |
25 wrz 19:37
think:

prosta n: wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkty BC
prosta m: prosta prostopadła do n przechodząca przez punkt A
|AD| długość odcinka AD to jest wysokość trójkąta ABC, liczysz ją ze wzoru na odległość punktu
A od prostej n.
wzór na długość odcinka A = (x
a, y
a) B = (x
b, y
b)
|AB| =
√(xa − xb)2 + (ya − Yb)2
wzór na odległość punktu P = (x
p, y
p) od prostej L: Ax + By + C = 0
| | |Axp + Byp + c| | |
odległość P od L = |
| |
| | √A2 + B2 | |
25 wrz 20:57
julka09: dziękuje
25 wrz 21:05
think: mam nadzieję, że teraz jesteś w stanie zrobić to zadania
25 wrz 21:24
Gustlik: Think, pole trójkąta łatwiej liczy się z wyznacznika wektorów:
Z dwóch boków trójkąta "robimy" wektory w ten sposób, żeby miały poczatek w jednym punkcie, np.
AB
→ i AC
→
A=(2;−1)
B=(4; 2)
C=(5; 1)
Liczymy współrzędne tych wektorów wg zasady "współrzedne końca" − "współrzędne początku":
AB
→=B−A=[4−2; 2−(−1)]=[2; 3]
AC
→=C−A=[5−2; 1−(−1)]=[3; 2]
Liczymy wyznacznik tych wektorów:
d(AB
→; AC
→) =
|2 3| ← współrzędne wektora AB
→
|3 2| = ← współrzędne wektora AC
→
=2*2−3*3= (na krzyż: pierwsza przekątna − druga przekatna)
=4−9=−13
Pole trójkąta liczymy ze wzoru:
| | 1 | | 1 | | 13 | |
P= |
| |d(AB→; AC→)|= |
| *|−13|= |
| =6,5
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Odp: P=6,5.
25 wrz 22:08