nierówności liniowe
nanaaa: dane jest funkcja f określona równaniem f(x)=314x − 6. Wyznacz wszystkie argumenty x dla
których funkcja f :
a)przyjmuje wartość 7
b)ma wartości ujemne
c)ma wartości nie większe niż 2
d)ma wartości nieujemne
e)ma wartości niedodatnie
f)ma wartości większe niż 5
g)ma wartości nie mniejsze niz funkcja g(x)=2x+1
h)ma wartości większe niż funkcja h(x)= −3x − 4
23 wrz 20:43
nanaaa:
23 wrz 20:47
Godzio:
a) f(x) = 7
b) f(x) < 0
c) f(x) ≤ 2
d) f(x) ≥ 0
e) f(x) ≤ 0
f) f(x) > 5
g) f(x) ≥ g(x)
h) f(x) > h(x)
23 wrz 20:54
ce es:
wystarczy przyrównać tę funkcję np
x = 4
23 wrz 20:56
nanaaa: a moge prosić o to jak przynajmniej jeden przykład został rozwionzany
23 wrz 20:57
nanaaa: ale tutaj chyba chodzi że za x wstawiamy 7..tak mysle
23 wrz 20:57
Godzio: masz obliczyć tego x dla którego f(x) = 7
23 wrz 20:58
nanaaa: no że podstawiam 7 w miejsce x w rownaniu. tylko nie umiem tych ułamków
23 wrz 20:59
mila: a)podstaw 7 za f(x) i wylicz x
| | 1 | |
b) f(x) <0 czyli 3 |
| *x−6<0 |
| | 4 | |
c) f(x)≤2
d) f(x)≥0
e) f(x) ≤0
g) f(x)≥ g(x)
h) f(x)> h(x)
| | 1 | |
podstaw za f(x) 3 |
| −6 i odpowiednio za g(x) i h(x) |
| | 4 | |
23 wrz 21:00
mila: Co to znaczy ,że nie umiesz ułamków ?
23 wrz 21:01
nanaaa: wyliczcie mi jeden przykład bo podstawić to wiem że trzeba
23 wrz 21:02
nanaaa: podstawić umiem ale wyliczyć mam kłopot
23 wrz 21:03
mila: napisz co zrobiłaś inaczej nie będę mogła pomóc bo nie wiem czego nie umiesz
23 wrz 21:05
nanaaa: w przykładzie a trzeba w x postawić 7 czyli f(x)=314*7 − 6 ... tylko jaki to wynik bedzie
23 wrz 21:07
mila: wartość to nie x tylko y albo inaczej f(x)
23 wrz 21:08
mila: umiesz dalej ?
23 wrz 21:10
nanaaa: aha i jak mam wyliczyć ten x czy wogole go mam nie obliczać
23 wrz 21:10
nanaaa: no właśnie dalej tez nie umiem
23 wrz 21:11
mila: tak wyliczyc bo masz polecenie wyznacz argumenty czyli x
23 wrz 21:11
nanaaa: aha. w szkole babka cos nam mówiła żeby podstawić w miejsce x 7 i wyliczyc
23 wrz 21:12
mila: po jednej stronie mają zostać tylko x
| | 1 | |
7=3 |
| x−6 /+6 pozbywamy sie 6 bo mają zostać tylko x |
| | 4 | |
zrób dalej
23 wrz 21:14
ce es: | | 1 | |
przenosisz −6 na druga strone i otrzymujesz 13 = 3 |
| x, dzielisz obie strony przez |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | | 4 | |
3 |
| , czyli mnozysz przez odwrotność 3 |
| czyli |
| i masz 13* |
| = x |
| | 4 | | 4 | | 13 | | 13 | |
x = 7
23 wrz 21:15
mila: ce es wcale nie pomagasz
23 wrz 21:15
nanaaa: aha czyli na jedna strone same x maja byc tak w. a np w innym przykładzie
23 wrz 21:17
23 wrz 21:21
nanaaa: w książce mam same odpowiedzi i w przykładzie a pisze że ma wyjść 4 a nie 7
23 wrz 21:22
nanaaa: mila a musze jakąś liczbe podstawić za x czy nie
23 wrz 21:23
mila: nie ty masz wyliczyć x cofnij się w górę tam gdzie dodawałam 6 i wylicz to
23 wrz 21:26
mila: W czym problem niedługo będę musiała odejsc
23 wrz 21:31
lola: 13=314x /13
23 wrz 21:32
nanaa: aha.nie wiem jak dalej zrobić tego zadania
23 wrz 21:34
mila: 7+6=3U{1}{4*x−6+6
| | 1 | |
13=3 |
| *x np3x=15 to x=15:3 x=5 |
| | 4 | |
| | 13 | |
trzeba zamienić liczbę na ułamek bo inaczej nie podzielisz = |
| |
| | 4 | |
4=x
23 wrz 21:36
nanaa: aha dzięki że zrobiłaś mi jeden przykład

ale niestyty dalej tego nie rozumiem
23 wrz 21:38
mila: Umiesz zamieniac liczbę mieszana na ułamek ?
23 wrz 21:38
nanaa: tak to umiem. tylko za bardzo nie umiem np 34 *4
23 wrz 21:41
mila: mnożysz liczbę przez licznik czyli 3*4 a mianownik bez zmian ale w takim
przykładzie mozesz od razu na ukos skrócić dzielac przez 4
| | 9 | | 9 | |
2* |
| = |
| bo 2 i 12 skróciłam przez 2 |
| | 12 | | 6 | |
23 wrz 21:45
23 wrz 21:47
nanaa: aha już rozumiem dzięki za ppomoc
23 wrz 21:47
mila: wylicz to i jedziemy dalej
23 wrz 21:48
nanaa: 125x=6
25x=1
23 wrz 21:49
mila: nie jezeli 2*x=8 to x=8:2 x=4 2*4=8
musisz podac ile x jeden x sie równa
trzeba zawsze dzielić przez liczbe ,która jest koło x
23 wrz 21:51
nanaa: 23x=1 /23
23 wrz 21:52
mila: | | 12 | |
było |
| *x=6 to co jest kolo x i przez co obie strony dzielimy ? |
| | 5 | |
23 wrz 21:54
nanaa: no ale mogę chyba 12 z 6 skrócić
23 wrz 21:55
nanaa: 125*x=6 /125
x=?
23 wrz 21:56
mila: proszę Cie podziel to bez żadnego kombinowania
23 wrz 21:57
mila: 6:12/5= umiesz dzielić przez ułamek?
23 wrz 21:57
nanaa: nie wiem jak zrobić
23 wrz 21:58
nanaa: no własnie nie umiem
23 wrz 21:58
mila: mnozysz przez odwrotnosc ułamka
6*5/12
23 wrz 22:03
nanaa: czyli 30/12 = 2 8/12
23 wrz 22:05
mila: i teraz mozesz na ukos skrócic przez 6
dwa ułamki jak masz podzielic to pierwszy mnozysz przez odwrotnosc drugiego
2/3:6/7=2/3*7/6=14/18 =7/9
23 wrz 22:05
nanaa: 2 2/3 tak?
23 wrz 22:06
nanaa: oki dzieki

teraz rozumiem
23 wrz 22:07
mila: Tak wracamu do zadania
b) jezeli funkcja przyjmuje wartości ujemne to jest mniejsza od zera
podobnie jak poprzednio mają x zostać z jednej strony
23 wrz 22:09
mila: dodajemy 6 z dwóch stron albo mówimy ,ze przenosimy na drugą stronę ze zmienionym znakiem
zamieniamy na ułamek i dzielimy po lewej ma sam x zostać
23 wrz 22:11
nanaa: czyli 314x <6+0
314x <6 / 314
84 <6
484x<6
23 wrz 22:14
nanaa: x= 12
23 wrz 22:16
mila: | | 1 | |
Zle 3 |
| = mianownik mnożymy przez liczbe i dodajemy licznik |
| | 4 | |
23 wrz 22:17
mila: popatrz co ci wyszło 48/4*12<0
23 wrz 22:18
nanaa: przecież napisałam tam 84
i pożnieej ten ułamek mnozymy przez 6 tak
czyli wynik 12?
23 wrz 22:20
nanaa: 84/ :6
48*6
23 wrz 22:22
nanaa: 248 = 3
23 wrz 22:23
mila: co to znaczy podaj jakieś dwie liczby które moga być podstawione za x
23 wrz 22:25
mila: Z kąd masz 8/4
23 wrz 22:26
nanaa: no bo 3*4 +1 =8
84 * 6
x=4
23 wrz 22:30
mila: A przy dzieleniu pierwszego ułamka sie nie odwraca nigdy ,tylko drugi
| | 2 | | 1 | |
.jęzeli dzielimy 2/6 :4= |
| * |
| |
| | 6 | | 4 | |
i nie dzielimy przez 6 tylko przez liczbę która jest koło x
23 wrz 22:31
mila: 3*4=12
23 wrz 22:31
nanaa: a no tak .. myslalam ze + tutaj jest
23 wrz 22:32
mila: Zadanie masz rozwiązane odpowiedz na pytanie o jakieś dwa x
23 wrz 22:33
nanaa: nie rozumiem
23 wrz 22:35
mila: | | 11 | |
x<1 |
| co to znaczy podaj jakieś dwie liczby ,które mozna za x podstawić wiesz czy nie |
| | 13 | |
23 wrz 22:36
nanaa: np 2 i 3 tak
23 wrz 22:37
mila: wiesz jak sie czyta x < 5
23 wrz 22:37
mila: | | 11 | |
nie ten znak oznacza mniejszy x jest mniejszy od 1 |
| |
| | 13 | |
23 wrz 22:38
nanaa: aaa czyli −2 ,− 1, −∞
23 wrz 22:39
mila: | | 11 | | 11 | |
x moga byc wszystkie liczby od minus nieskonczonosci do prawie1 |
| bo 1 |
| juz |
| | 13 | | 13 | |
nie moze być czyli np x=−1100000 x=−2 x=1
23 wrz 22:41
nanaa: teraz juz wiem o co Ci chodzi

dzięki że pomogłaś mi w zadaniu
23 wrz 22:41
mila: dyby mogło być równe to w zadaniu musiałby być znak ≤
23 wrz 22:41
nanaa: aha
23 wrz 22:42
mila: | | 1 | |
c)f(x) ≤2 podstawiamy za f(x) 3 |
| x−6−6 |
| | 4 | |
| | 1 | |
i otrzymujemy 3 |
| x− 6 ≤2 |
| | 4 | |
dalej
23 wrz 22:45
mila: dwa razy 6 odjełam to pomyłka oczywiście
23 wrz 22:46
mila: Za kilka minut konczę wiec pospiesz sie
23 wrz 22:47
nanaa: 134x< 2+6
134x<8 /:13/4
23 wrz 22:49
mila: ≤ musi byc ale dobrze teraz mnożysz obie strony przez 4/13
23 wrz 22:50
nanaa: 24/13 = 2613
23 wrz 22:52
23 wrz 22:53
nanaa: 32 tam zamiast 24 pomylilo mi sie
23 wrz 22:54
mila: | | 13 | | 4 | |
tew x jest poza ułamkiem |
| x* |
| } |
| | 4* | | 13 | |
23 wrz 22:55
nanaa: to bedzie13*4 = 52
23 wrz 22:56
mila: Nie jak sie mnozy ułamki to sie mnozy licznik razy licznik i mianownik razy mianownik
| | 52 | |
= |
| *x=x ale nie trzeba mnozyć bo się na ukos skraca 4 z 4 i 13 z 13 |
| | 52 | |
23 wrz 22:58
nanaa: aha no i wychodzi 5252 = 1
23 wrz 22:59
mila: wychodzi x a po prawej ....
13/4 x≤8 /:13/4
x≤32/13
| | 6 | |
x≤2 |
| zapisujemy x∊(−∞;2> ostry bo 2 tez moze być |
| | 13 | |
23 wrz 23:03
nanaa: oki

dzieki ja ide juz z kompa
23 wrz 23:05
mila: Pod trescia zad.Godzio wypisał Ci jak nastepne maja być zrobione
jeszcze ostatnie pomogę
f(x)>h(x)
szybko zapisz jak to będzie wygladało
23 wrz 23:06
mila: | | 1 | |
za f(x) podstawiamy 3 |
| x−6 za h(x) podstawiamy −3x−4 |
| | 4 | |
23 wrz 23:21