wykaz rownosci
dominika: wykaż równość:
| 1 | | 3 | | 4 | |
| = |
| + |
| |
| √6−√5 | | √5−√2 | | √6+√2 | |
23 wrz 15:13
23 wrz 15:27
Amaz:
ja bym stronami wymnożył przez: (√6−√5)(√5−√2)(√6+√2), wtedy otrzymamy:
(√5−√2)(√6+√2) = 3(√6−√5)(√6+√2) + 4(√6−√5)(√5−√2)
√30−√12+√10−2 = 3(6−√30−√10+√12)+4(−5+√30−√12+√10)
√30−√12+√10−2 = −2+√30−√12+√10
L=P
23 wrz 15:29
Amaz:
chociaż może prościej byłoby najpierw usunąć niewymierności z mianowników, każdy ma swoją
metodę, do wyboru, do koloru
23 wrz 15:30
Jack:
jak się usunie te niewymierności, to jak pewnie zauważyłeś ładnie się wszystko poskraca.
23 wrz 15:36