oblicz prawdopodobienswto
julka09: w grupie 200 osob 65%uczy sie jezyka angielskiego, 47%uczy sie rosyjskiego a 30 obu tych
jezykow. Oblicz prawdopodobienstwo,ze losowo wyrana ososba z tej grupy nie uczy sie zadnego z
wymienionych jezykow.
25 wrz 19:27
think: a 30 osób czy 30% uczy się obu tych języków?
25 wrz 19:32
julka09: 30%
25 wrz 19:58
think:

działania na zbiorach

A + R − (A∩R)
A − to liczba osób uczących się angielskiego
R − liczba osób uczących się rosyjskiego
A∩R − liczba osób uczących się obu języków
W takim razie osób nie uczących się jest:
Innego języka uczy się = 200 − (A + R − (A∩R))
| | 200 − (A + R − (A∩R)) | |
Prawdopodobieństwo = |
| |
| | 200 | |
można to wszystko na procentach zrobić
65% + 47% − 30% = ....{prawdopodobieństwo wylosowania osoby, która nie uczy się żadnego z tych
języków}
25 wrz 20:08
julka09: 
a mógłbys mi troche jaśniej o tym trójkącie w układzie współrzędnych napisac bo to dla mnie
prawdziwa czarna magia
25 wrz 20:27