wartosc bezwzgledna
anka: Anka: wiadomo, że x∊<−1;0) zapisz w najprostszej postaci wyrażenie: −3|x|+|x+2|−2√x2+2x+1 moje
rozumowanie: 3x+x+2−2(x+1)2 ale coś jest źle bo powinno wyjsc 2x. co robie zle? jak pozbyc sie
tego pierw? √a=|a| czyli moge go opuscic byle byla liczba dodatnia? Dzieki za pomoc z gory..
25 wrz 21:18
sushi_ gg6397228:
zapisz poprawnie zadanie, bo nie wiem do czego jest pierwiastek
25 wrz 21:21
sushi_ gg6397228: pierwsze dwa sa dobrze rozpisane
25 wrz 21:21
anka: pierwiastek jest do końca wyrażenia już
pod pierw. ma być: x do kwadratu+2x+1
przepraszam cos musialo sie 'urwac' po drodze
25 wrz 21:23
sushi_ gg6397228:
bo nie ma √ (tutaj wpisz wyrazenie)
25 wrz 21:24
sushi_ gg6397228: p { ( ) }
25 wrz 21:24
sushi_ gg6397228: √(x2+2x+1)=|x+1|
25 wrz 21:25
anka: |x+1| = −x−1 ?
czyli calosc bedzie: 3x+x+2−2(−x−1)?!
25 wrz 21:27
sushi_ gg6397228: √a2=|a|
25 wrz 21:28
sushi_ gg6397228:
ile wyjdzie |x+1| i tyle co dalas −x−1/?
25 wrz 21:29
anka: √(x2+2x+1)=|x+1| = √a2=|a| rozumiem, jak to użyłaś, dzięki
3x+x+2−2(−x−1) a to jest dobrze?
25 wrz 21:31
anka: hm, no w module będzie<0
25 wrz 21:32
anka: 3x+x+2−2(x+1)=4x+2−2x−2=2x chyba zrozumiałam
25 wrz 21:34
sushi_ gg6397228:
|x+1| jest dodatnie dla <−1;0) wiec bedzie x+1 po prostu,
jak wartosc pod modulem jest ujemna , to wtedy MINUSIK z przodu
25 wrz 21:39
anka: Dziękuję za pomoc
25 wrz 21:41