proszę o pomoc
katarzyna23: suma 40% pierwszej liczby i 25% drugiej liczby wynosi 340. Różnica 3/4 pierwszej liczby i 2/10
drugiej liczby wynosi 370, jakie to liczby?
24 wrz 14:14
mila: zapisz pierwsza liczbę jako x a drugą jako y
wtedy masz 40%x+25%y=340 1%=1/100 zamień % na ułamki
podobnie zapisz różnicę i będzie układ równan
24 wrz 14:22
Godzio: Rozwiąż ten układ
0,4x + 0,25y = 340
24 wrz 14:23
mila: Jak idzie ?
24 wrz 14:53
katarzyna23: no niezbyt
24 wrz 14:55
mila: z czym masz problem Moze napisz co zrobiłaś
24 wrz 15:02
katarzyna23: nie umiem zbytnio tych układów jestem dopiero w 1 gimn a facet nam takie daje zad i nic go nie
obchodzi
24 wrz 15:04
mila: jezeli mamy układ rownań z x i y to trzeba wyznaczyć z pierwszego( albo drugie) równania
x(albo y)i podstawić go do grugiego (pierwszego ) równania
najpierw skróc ułamki
24 wrz 15:11
katarzyna23: dzięki
24 wrz 15:12
mila: nie napisałas ale powinnaś mieć tak
teraz trzeba wyznaczyc jedna niewiadoma np y z pierwszego odejmuję obustronnie
| 1 | | 2 | |
| =340− |
| x /*4 zeby był cały y |
| 4y | | 5 | |
............drugie jak było...
,,,,,,,,,jak było........
| 3 | | 1 | | 8 | |
| x− |
| *(1360− |
| x)=370 podstawiłam w miejsce y to co wyznaczyłam z pierwszego |
| 4 | | 5 | | 5 | |
teraz masz równanie z 1 niewiadoma . wymnóż Zostaw po lewej stronie tylko x reszta na prawą
stronę ze zmienionym znalkiem
24 wrz 15:25
mila: | | 1 | |
y wskoczył mi pod kreskę a nie powinien |
| y=340−,,, |
| | 4 | |
24 wrz 15:27
katarzyna23: pierwsza liczba=x
druga liczba=y
0,4x+0,25y=340
0,75−0,2y=370
1,6x+1y=1360
3,75x−1y=1850
_____________
5,35x=3210
x=600
x=600
0,4x+0,25y=340
x=600
240+0,25y=340
x=600
0,25y=340−240
0,25y=100
y=400
nie wie czy dobrze pewnie gdzieś jest błąd możesz sprawdzić
24 wrz 15:34
mila: Dobrze nie wiedziałam ,ze juz znasz metode przeciwnych współczynników

mozesz podstawic x i
y do obo ętnie którego rómnaia i sprawdzić
24 wrz 15:41
katarzyna23: dzięki za pomoc ale z tymi ułamkami to nie za bardzo pojmuję
24 wrz 15:46
mila: ale co konkretnie ?
24 wrz 15:51