kto p[omoze , potegi
ania12: pomozecie

mam potegi i ich nie rozumie...:(
mam taki np przykład 6
−3 : 2
−3 = jak moge to rozwiazac
24 wrz 15:08
mila: wzór an :bn=(a:b)n
24 wrz 15:13
ania12: to bedzie tak:
(6:2) −3 =3 −3
24 wrz 15:17
ania12: dobrze zrobilam
24 wrz 15:19
Godzio: tak
24 wrz 15:27
ania12: Godzoi a pomozesz mi jeszcez przy jednym zadaniu?
24 wrz 15:28
mila: to jeszcze nie koniec jezeli jest w potędze minus to zawsze jest ułamek z licznikiem 1
24 wrz 15:30
24 wrz 15:31
ania12: a)(−1,5)
3 =

− 3,75

b)0,3
2 =

= 0,09

c)0,01
−3 =

? 0,000001

d) (−0,1)
5 =

−0,000001

e) (1,1)
−2 =

? 1,21

dobrze

sprawdzi mi to ktos

24 wrz 15:34
ania12: a ten przykład MILA lub Godzio to beedzie tak: 15
−3:15{−7}= 15
−10 = 1/15
10
24 wrz 15:38
ania12: mila, pomozesz?
24 wrz 15:40
mila: pierwszy żle pomnożyłaś
24 wrz 15:42
mila: przepraszam
24 wrz 15:42
ania12: to jak to bedzie?
24 wrz 15:43
mila: | | 1 | |
wtrzecm masz potęgę ujemną czyli masz |
| |
| | 0,013 | |
24 wrz 15:45
ania12: mila, bedziesz gdzies tak pozniej

bo teraz musze zajac sie chwiele siostra:(
24 wrz 15:45
mila: pierwszy i drugi dobrze nastepne dwa nie
24 wrz 15:46
mila: moze wieczorem
24 wrz 15:47
mila: | | 1 | | 1 | | 10000 | |
np 0,02−2= |
| = |
| = |
| =2500 |
| | 0,022 | | 4/10000 | | 4 | |
24 wrz 15:50
ania12: mila, jestes?
24 wrz 17:19
ania12: kejt, jestes
24 wrz 17:26
???: 
pomoze mi ktos

JAck, a Ty?
24 wrz 17:30
Jack:
jakie jest zadanie?
24 wrz 17:30
???: to co wyzej pisalam, sprawdzisz mi

a jesli bedzie zle pomozesz?
24 wrz 17:32
Jack:
a) źle (za mało liczb po przecinku Ci wyszlo)
b) ok
c) źle (policz miejsca po przecinku)
d) ok
24 wrz 17:36
Kejt:
a) −3,375
b) ok
c) 1 000 000
d) 100 000
o ile ja się nie walnęłam..
24 wrz 17:37
Kejt: poprawka, d jest ok.. mam zwidy i widziałam minus przy potędze
24 wrz 17:37
Jack:
no i już...
24 wrz 17:38
ania12: a) 3,375

c) −0,0001

a e jest dobrze

:
24 wrz 17:38
ania12: oc) 1 000 000 ma byc

dlaczego

a e jak ma byc


bo zbytnio nie rozumie..
24 wrz 17:40
Kejt: e jest źle.
| | 1 | | 100 | |
c) 0,01−3=( |
| )−3=( |
| )3=1003=1 000 000 |
| | 100 | | 1 | |
24 wrz 17:43
ania12: a jak bedzie d i e
24 wrz 17:46
ania12: czy d to bedzie 0,000001
24 wrz 17:48
Kejt: d) jest ok, to mi się pomyliło.
a w e) musisz tylko ułamek odwrócić, bo masz potęgę ujemną.
24 wrz 17:49
ania12: = ( 11,1 −2 =i co dalej?
24 wrz 17:53
Kejt: zamień najpierw 1,1 na ułamek zwykły.
24 wrz 17:55
ania12: to bedzie 110 i?
24 wrz 17:59
Kejt: | | 1 | |
nie, nie będzie. |
| =0,1 |
| | 10 | |
24 wrz 18:09
mila: | | 1 | | 10*1+1 | | 11 | |
Aniu jezeli masz liczbę 1,1 =1 |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
| 11 | |
| −2= ( Potęga ujemna to zawsze w liczniku 1 ) |
| 10 | |
| | 1 | | 102 | |
= |
| 2= |
| (dzielimy przez ułamek to mnożymy przez odwrotnosc) |
| | | | 112 | |
a to zadanie 15
−3:15
−7 zle zrobiłaś
przy dzieleniu potegi sie odejmuje mamy −3−(−7)=−3+7=4
czyli wynik to 15
4
mozemy to inaczej rozpisac,żeby te potegi minusowe poćwiczyć
| | 1 | | 1 | | 1 | | 157 | | 153*154 | |
15−3:15−7= |
| : |
| = |
| * |
| = |
| =154 |
| | 153 | | 157 | | 153 | | 1 | | 153 | |
24 wrz 21:58