znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach...
Basiak.: Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(6,1); B=(−2,5); C=(−6,−1).
25 wrz 16:23
Godzio:
Masz 2 możliwości:
albo liczysz symetralne odcinków (wystarczy tylko obliczenie 2 symetralnych) i punkt ich
przecięcia a następnie odległość od jednego z wierzchołków
albo robisz układ równań z tymi 3 punktami
Co wolisz ?
25 wrz 16:33
Basiak.: układ równań z trzema punktami brzmi dosyć przyjaźnie. ale tak po prostu...?
25 wrz 16:35
Godzio:
przyjaźnie to pojęcie względne, bo w rzeczywistości to pierwsze by było zdaje się szybsze

(*) (6 − x)
2 + (1 − y)
2 = r
2
(**) (−2 − x)
2 + (5 − y)
2 = r
2
(***) (−6 − x)
2 + (−1 − y)
2 = r
2
Przyrównuje (*) do (**)
(6 − x)
2 + (1 − y)
2 = (−2 − x)
2 + (5 − y)
2
36 − 12x + x
2 + 1 − 2y + y
2 = 4 + 4x + x
2 + 25 − 10y + y
2
− 16x+ 8 + 8y = 0
−2x + 1 + y = 0
Przyrównuje (*) do (***)
(6 − x)
2 + (1 − y)
2 = (−6 − x)
2 + (−1 − y)
2
36 − 12x + x
2 + 1 − 2y + y
2 = 36 + 12x + x
2 + 1 + 2y + y
2
− 24x− 4y = 0
4y = −24x
y = −6x
| ⎧ | −2x + 1 + y = 0 | |
| ⎩ | y = −6x | −−− wylicz z tego x i y (to będą współrzędne środka) podstaw
|
do jednego z równań i oblicz r
2 a następnie zapisz równanie
25 wrz 16:41
Basiak.: Zaraz zacznę to trawić i mam nadzieję, że zrozumiem. Czy byłoby bezczelnością poproszenie Cię
o pokazanie mi również drugiego rozwiązania?
25 wrz 16:44
Godzio:
Nie ma sprawy i tak póki co nic lepszego nie ma do roboty
25 wrz 16:45
Basiak.: hmm. a tak w ogóle to skąd wzięły się te początkowe wzory? tak, wiem. moja nielotnośc
matemtyczna robi "wrażenie".
25 wrz 16:50
Kejt: to równanie okręgu:
(x−a)2+(y−b)2=r2
S − środek okręgu
S=(a;b)
a, b − współrzędne.
wybacz, że się wtrącam, ale też już nic do roboty nie mam..
25 wrz 16:52
Godzio: Wyznaczam symetralną AB i AC : (prosta prostopadła, przechodząca przez środek odcinka)
współczynnik prostej AB: AC:
6 = a + b 6 = a + b
5 = −2a + b − −6 = −a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−
1 = 3a 12 = 2a
środek AB: AC:
| | 6−2 | | 1+5 | |
S = [ |
| , |
| ] = [2,3] S = [0,0] |
| | 2 | | 2 | |
Symetralna AB: Symetralna AC:
3 = 2 * (−3) + b b = 0 więc y = −6x
b = 9
y = −3x + 9
punkt przecięcia to środek:
−6x = −3x + 9
−3x = 9
x = −3
y = 18
S
okręgu = [−3,18]
Odległość np. AS :
r
2 = (−3 − 6)
2 + (18 − 1)
2
r
2 = 81 + 361
r
2 = 442
Odp: (x + 3)
2 + (y − 18)
2 = 442
Gdzieś się chyba walnąłem bo równania współrzędna x wyjdzie inna tu a inna w poprzednim
rozwiązaniu, zaraz poszukam błędu
25 wrz 16:54
Godzio: a już znalazłem
współczynnik AB:
1 =
6a + b
5 = −2a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−
−4 = 8a
to współczynnik symetralnej bedzie a = 2
wiec 3 = 2 * 2 + b ⇒ b = −1
y = 2x − 1
przyrównuje
−6x = 2x − 1
−8x = −1
y = −{3}{4}
wylicz promień i koniec zadania
25 wrz 17:01
Basiak.: Dziękuję dziękuję dziękuję!
25 wrz 17:02
Godzio: Co do twojego pytania
A(6,1) ⇒ x = 6, y = 1
równanie okręgu:
(x − xs)2 + (y − ys)2 = r2
gdzie xs,ys to środek okręgu
podstawiając:
(6 − xs)2 + (1 − ys)2 = r2
25 wrz 17:02