Geometria górą xD
Kamil: W trapezie prostokątnym opisanym na okręgu, dłuższe ramie ma długość 12 cm i cos kąta ostrego
jest 1/3. Oblicz pole trapezu... help

i drugie zadanko ostatnie z którym mam kłopot:
Trapez równoramienny ABCD w którym AB||CD i kąt AB=50 jest wpisany w koło o promieniu 20cm.
Oblicz przekątną AC tego trapezu

z góry dzięki − nie musicie rozwiązywać po prostu
powiedzcie jak a sam rozwiąże
22 wrz 21:13
Kejt:
x=...
h
2=12
2−x
2
h=...
jak policzysz h to daj znać..
22 wrz 21:17
Kamil: h2=144+16 = 160 czyli lipa
√160 to jakieś 12,7...
22 wrz 21:21
Godzio:
h2 = 122 − 16
22 wrz 21:22
Kamil: ps nie dawaj mi takich prostych obliczeń xD
22 wrz 21:22
Kamil: znów popieprzyłem znaki xD standart
22 wrz 21:23
Kamil: h2 = 128
22 wrz 21:24
Kamil: w sumie to już zrobie sam to pierwsze ale drugie
22 wrz 21:25
Kejt: dalej:
z własności czworokąta opisanego na okręgu:
h+12=a+a+x
dokończ ;>
22 wrz 21:26
Kejt: popraw treść.. co to jest za kąt AB?
22 wrz 21:26
Kamil: sory

kąt ABC
22 wrz 21:28
Kejt: tu jest jeszcze jeden Kamil, któremu trzeba wszystko dokładnie wytłumaczyć.. więc wiesz

myli
się trochę.
22 wrz 21:30
Kamil: zmienię nick

na Kamyk7
22 wrz 21:34
Kamyk7: wyszło mi 131,8 cm2 dobrze

?
22 wrz 21:36
Kejt:

hmm.. chwila, muszę pomyśleć.
22 wrz 21:36
Kamyk7: myśl myśl

mi się mózg już przegrzewa ale to ostatnie zadanko na szczęście
22 wrz 21:47
Kamyk7: dobra nieważne

spadam napiszę do koleżanki i zrobi
22 wrz 21:55
Godzio:
poprowadź promień do A
kąt AOC (O − środek) jest 2 razy większy od ABC i z tw. cos
x2 = 400 + 400 − 800cos100 = 800(1 − cos100)
x = 20√2(1 − cos100)
22 wrz 21:59
Kejt: dlatego nie mogłam tego rozwiązać.. znowu jakieś skubane twierdzenia..
22 wrz 22:00