oś symetri
**pomooocyyyy***: wyznacz równanie osi symetrii trójkata równobocznego o boku AB przechodzącego przez wierzchołek
C oraz pole tego trójkąta jeśli A(1,5) B(3,3)
25 wrz 16:56
think: jeśli chodzi o oś symetrii przechodzącej przez wierzchołek C i bok AB, to wystarczy abyś
znalazł/−a równanie prostej AB osią symetrii będzie prosta prostopadła do AB i przechodząca
przez środek odcinka AB.
Co do pola to wystarczy policzyć |AB| i
25 wrz 17:14
**pomooocyyyy***: a jak obliczyc srodek odcinka ab?
25 wrz 17:16
think: środek odcinka AB
A = (x
1,y
1)
B = (x
2,y
2)
| AB | | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
| = ( |
| ; |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
25 wrz 17:18
**pomooocyyyy***: dzieki bardzo
25 wrz 17:21
think: proszę bardzo
25 wrz 17:22