pole trojkata
Martyna: Jak obliczyc pole trojkata rownobocznego wpisanego w okrag majac jedynie rownanie okregu?
23 wrz 18:57
Kejt: wylicz promień..to wystarczy.
23 wrz 19:46
Martyna: ale co dalej? jak mozesz to wyjasnij wszystko...plish
23 wrz 21:20
Kejt: | | 2 | | 1 | |
promień stanowi |
| wysokości tego trójkąta ( |
| w przypadku opisanego). mając promień |
| | 3 | | 3 | |
wyliczasz wysokość, potem bok ze wzoru:
a=...
i pole:
P=...
23 wrz 21:24
ce es: | | 2 | | a√3 | |
r= |
| h, wylicz h, następnie podstaw h do wzoru h = |
| , wyliczasz a i obliczasz |
| | 3 | | 4 | |
pole

Powodzenia
23 wrz 21:24
ce es: | | a√3 | |
oczywiście h = |
| mój błąd |
| | 2 | |
23 wrz 21:26
23 wrz 21:35
Martyna: zrobilam

, dzieki wielkie za pomoc.
23 wrz 22:33