ciagi
Betinka: dany jest ciąg geometryczny: 3√3 ; 3 ; √3; 1,... obl ósmy wyraz tego ciągu i sumę ośmiu
początkowych wyrazów tego ciągu
22 wrz 20:39
think: Betinka a potrafisz podać wzór na n−ty wyraz ciągu geometrycznego?
22 wrz 20:40
Betinka: | | 1−qn | |
chodzi o ten : Sn= a1* |
| |
| | 1−q | |
22 wrz 20:43
Betinka: czy nie.. ? : /
22 wrz 20:46
think: nie, nie chodzi o ten... napisałaś wzór na sumę ciągu geometrycznego.
22 wrz 20:47
think: Słonko radzę opanować podstawowe wzory. Wiersza też nie wyrecytujesz jak nie wykujesz go na
pamięć, tak jest w matematyce, większości zadań nie zrobisz jeśli nie wykujesz wzorów.
22 wrz 20:48
Betinka: an=a1 * qn−1
22 wrz 20:49
think: dobrze.
Teraz aby policzyć a
8 potrzebujesz q, najczęściej korzysta się z tego, że
| | wyraz następny | | an+1 | |
q = |
| = |
| |
| | wyraz poprzedni | | an | |
policz w taki razie q
22 wrz 20:51
Betinka: wiem wiem...
22 wrz 20:51
Betinka: ok
22 wrz 20:51
think: możesz wybrać dowolne dwa kolejne wyrazy ciągu mogą to być:
3
√3; 3
3;
√3
√3; 1
do koloru do wyboru
22 wrz 20:52
Betinka: q=33√3 i teraz usunąć niewymierność z mianownika ?
22 wrz 20:54
think: zgadza się
22 wrz 20:56
Betinka: | | 3√3 | |
q= |
| moge ta 9 z 3 skrócić? |
| | 9 | |
22 wrz 21:01
think: o nie tylko możesz a wręcz musisz

więcej wiary w siebie! Skracamy zawsze kiedy mamy
iloczyn
22 wrz 21:05
22 wrz 21:06
Betinka: i teraz trzeba skorzystać z tego wzoru a
n=a
1*g
n−1
22 wrz 21:07
Betinka:
22 wrz 21:09
think: tak

a
1 znasz a masz policzyć a
8 czyli za n podstawiasz 8
22 wrz 21:10
Betinka: no właśnie podstawiłam i wyszło mi tak :
22 wrz 21:12
think: no i słusznie teraz podziałaj na potęgach
22 wrz 21:13
Betinka: a
8=
√3
22 wrz 21:16
think: nie.
| | √3 | | 31/2 | |
3√3*( |
| )7 = 31*31/2*( |
| )7 = 31 + 1/2*(31/2 − 1)7 = ... |
| | 3 | | 31 | |
22 wrz 21:18
Betinka:
22 wrz 21:20
think: no wiesz
√3 to tyle był równy trzeci wyraz tego ciągu a ciąg geometryczny ma to do siebie, że
jeśli jego iloraz |q| ≠ {0,1} to jego wyrazy są różne, i nic dwa razy się nie zdarza
22 wrz 21:23
think: 3
3/2*(3
−1/2)
7 = 3
3/2*3
−1/2*7 = 3
3/2*3
−7/2 = 3
3/2 − 7/2 = 3
−4/2 =
22 wrz 21:24
22 wrz 21:25
think: dobra jest teraz masz policzyć jeszcze S
8 z tego wzoru który podałaś na samym początku i
wszystko
22 wrz 21:26
Betinka: i teraz ten wzór na sume
22 wrz 21:26
think: tak, tak ...
22 wrz 21:27
Betinka: Jeezu już sie potraciłam, masakra −,− a czy w każdym tym pierwiastku moge zrobić liczbe do
22 wrz 21:36
think:
| | 1 − (3−1/2)8 | |
S8 = 3√3* |
| = |
| | 1 − 3−1/2 | |
| | 1 − 3−4 | | 1 + 3−1/2 | |
3√3* |
| * |
| = |
| | 1 − 3−1/2 | | 1 + 3−1/2 | |
| | (1 − 3−4)(1 + 3−1/2) | |
3√3* |
| = |
| | 1 − 3−1 | |
| | 3 | | 80 | |
3√3* |
| * |
| *(1 + 3−1/2) = |
| | 2 | | 81 | |
| | 40 | | 3 + √3 | | 40 | | 40 | |
3√3* |
| * |
| = (3√3 + 3)* |
| = (√3 + 1)* |
| |
| | 27 | | 3 | | 27 | | 9 | |
22 wrz 22:00
think: no rzeczywiście proste to nie było
22 wrz 22:00
Betinka: doszłam do połowy... potem już było ciężko ...

za dużo tego
22 wrz 22:11
22 wrz 22:14
think: ano proszę bardzo
22 wrz 22:14
Betinka:
22 wrz 22:17