liczby rzeczywiste, procenty
ada: cenę pewnego towaru obniżono o 30% a potem o 20%. Zatem cenę towaru obniżono o:
56%
Proszę o wytłumaczenie...
25 wrz 20:56
Kejt: a − cena
pierwsza obniżka:
a−0,3a=0,7a
druga obniżka:
0,7a−0,2*0,7a=0,7a−0,14a=0,56a
coś wyjaśnić?
25 wrz 20:59
Godzio:
Najpierw obniżono o 30% więc aktualna cena stanowi 70% początkowej:
70%x = 0,7x
Następnie obniżono towar o cenie 0,7x o 20% więc ta cena stanowi 80% z 0,7x więc mamy:
80% * 0,7x = 0,8 * 0,7x = 0,56x = 56%x
Jak czegoś nie rozumiesz to pisz
25 wrz 21:00
Kejt: ha. tym razem byłam pierwsza
25 wrz 21:01
Godzio:
25 wrz 21:01
ada: rozumiem,dzieki wielkie
25 wrz 21:08
think: no tak stanowi ona 56% starej ceny, ale w takim razie obniżono starą cenę o 44% czyż nie?
25 wrz 21:23
Eta:
Ależ tak

bo 100%−56%=
44%
25 wrz 22:37
think:
Etunia na Ciebie zawsze można liczyć
25 wrz 22:43
Eta:
Dzisjaj od rana dokucza mi ból głowy

i

......... rozwesela mnie tylko mój łobuziasty "jamnior"
25 wrz 22:46
think: no zwierzęta wyczuwają, kiedy są potrzebne, jak mnie boli głowa to moje kocisko jest jak do
rany przyłóż

bo normalnie to brykadło mu się włącza... no niestety, kto ma głowę ten nie
uniknie tego, że czasem boli
25 wrz 22:49
Gustlik: x − cena początkowa
x−0,3x=0,7x − cena po I obniżce
0,8*0,7x =0,56 x − cena po II obniżce
x−0,56x=0,44x=44%x − tyle wynosiła obnizka, czyli cenę obniżono o 44 %.
26 wrz 00:17
Eta:
Gustlik 
Każdy powinien wiedzieć,że jeżeli obnizka jest o 30%, to za towar płacimy tylko 70% wartości
a jeżeli obniżka o 20% , to płacimy za 80% wartości
zatem 0,7*0,8= 0,56 = 56% ( zatem mniej o 44%)
czyli obniżka o
44%
i to wszystko ....... ( po co? więc te "x"−sy
26 wrz 00:28
Gustlik: Zgadza się, ale uczniowi jest łatwiej zrozumieć, jak wprowadzi się cenę początkowa, po to dałem
te x−sy. Pozdrawiam
26 wrz 01:01
Eta:
Tu się z Tobą nie zgadzam

W dzisiejszych czasach szczególnie uczniowie ( myślę,że częściej niż my) chodzą
na wyprzedaże posezonowe i wiedzą co to są obnizki cen ....bez
x− ów
potrafią zatem obliczyć za jaką procentową wartość towaru płacą

Pozdrawiam
26 wrz 01:14