z
Jusi: Prosta prostopadła do prostej y=−2x+3 i przechodząca przez punkt R=(−14,0) ma równanie?
25 wrz 22:07
mila: jezeli jest prostopadła to ma a= −1/2 podstaw do wzoru y=ax+b i współrzędne R obliczysz b
25 wrz 22:09
Jusi: skąd −1/2?
25 wrz 22:10
mila: przepraszam −2 w mianowniku powinno być
25 wrz 22:10
mila: | | −1 | |
jeżeli jest prosta np y=4x+3 to ma a=4 prosta do niej prostopadła ma a= |
| |
| | 4 | |
25 wrz 22:11
Jusi: więc − 12
25 wrz 22:12
25 wrz 22:12
Jusi: czyli 0=−1−2x−14
25 wrz 22:14
mila: − dzielony przez− daje + współrzedne R to x i y x=−1/4 y=0 tak podstaw
25 wrz 22:16
Jusi: więc 0=−1−2*(−14)+3
25 wrz 22:18
think: raczej nie
| | 1 | |
teraz podstawiasz za (x,y) współrzędnej punktu R = (− |
| , 0) w celu wyliczenia b. |
| | 4 | |
25 wrz 22:21
mila: | | − | |
napisałam |
| =+ 1/2 co to za 3? |
| | − | |
25 wrz 22:21
Jusi: 0=12x−14
25 wrz 22:22
mila: acha wziełas z tamtej prostej.Tak nie można.
tak jak podstawiałas było dobrze ale nie masz b
| | 1 | | −1 | |
0= |
| * |
| +b wymnóż i wyznacz b |
| | 2 | | 4 | |
25 wrz 22:24
Jusi: b=− 14
25 wrz 22:25
Jusi: b=−18
25 wrz 22:26
mila: Nie najpierw wymnóz ułamki Wiesz jak sie mnoży ?
25 wrz 22:27
jusi: −18
25 wrz 22:28
mila: | | −1 | |
0= |
| +b zostaw b po prawej stronie a liczbę przenieś na lewo ile będzie? |
| | 8 | |
25 wrz 22:29
Jusi: b=18
25 wrz 22:32
mila: przenosimy na drugą stronę to znak sie zmienia
25 wrz 22:33
jusi: dzięki
25 wrz 22:34
Bogdan:
Prosta prostopadła do prostej y=−2x+3 i przechodząca przez punkt R=(−14,0) ma równanie?
Rozwiązanie:
k
1: y = −2x + 3, a = −2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
k2: y = ax + b, R∊k2, K2⊥k1 ⇒ a = |
| , y = |
| (x + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
26 wrz 00:50