nalepek:
1. Znajdz równanie okręgu, do którego należą trzy dane punkty: A=(-1,-2), B=(-3,4),
C=(5,8)
2. Punkt P=(1,-1) jest końcem jednej ze średnic okręgu o(S,r), gdzie S=(-3,2).
a) napisz równanie tego okręgu - to zrobilem i wyszlo mi (x+3)
2+(y-2)
2=25
b) wyznacz współrzędne drugiego końca tej średnicy okręgu - to też mam R=(-7,5)
c) oblicz pole i obwód kwadratu wpisanego w ten okrąg


3. Napisz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o równaniu x
2+y
2-4x-10y+20=0 względem
prostej o równaniu x-2y-2=0
4. Na trójkącie prostokątnym ABC opisano okrąg. Jedną z przyprostokątnych trójkąta ABC
jest odcinek o końcach A=(-3,-2) i B=(1,6). Środek okręgu opisanego na tym trójkącie
należy do prostej o równaniu x-2y-3=0
a) napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
b) wyznacz współrzędne wierchołka C
c) oblicz pole trójkąta ABC
5. Dane są proste o równaniach k: 2x+y=1, l: y+9=3x, m:
1/
2x-y+6=0.
Wyznacz:
a) kąt przecięcia się prostych k i l
b) współrzędne wierchołków trójkąta ograniczonego prostymi k,l,m - to akurat bym
zrobil ; ]
c) pole utworzonego trójkąta - to też
d) pole koła opisanego na tym trójkącie
6. Przez punkt P=(
25/
3;0) poprowadzono styczne do okręgu o równaniu x
2+y
2=25.
a) napisz równania tych stycznych
b) oblicz pole trójkąta PKL, gdzie K i L są punktami styczności
7. Napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych, do którego należy
punkt P=(-2,1)
8. Napisz równanie okręgu o promieniu długości r=50, wiedząc, że okrąg odcina na osi x
cięciwę o długości 28 i przechodzi przez punkt K=(0,8)
9. Przez punkt P=(7,6) poprowadzono styczną do okręgu o równaniu x
2+y
2=5. Oblicz
długość odcinka PK zawartego w stycznej, gdzie K-punkt styczności
10. W zależnośći od parametru m wyznacz liczbę punktów wspólnych okręgu o równaniu
x
2+y
2-8x+6y=0 i prostej y-x=m
11. Dany jest punkt P=(-3,-1) i prosta k o równaniu 3x-2y-6=0.
a) napisz równanie prostej k', która jest obrazem prostej k w symetrii względem punktu
P
b) wyznacz współrzędne punktu P', który jest obrazem punktu P w symetrii względem
prostej k
c) oblicz odległość prostych k i k'
13 gru 19:52
Basia:
1.
każdy okrąg ma równanie postaci (x-a)2+(y-b)2=r2
a współrzędne podanych punktów spełniaja to równanie
po podstawieniu kolejno za x i y dostaniesz układ 3 równań z 3 niewiadomymi (a,b,r)
po jego rozwiązaniu możesz napisać równanie okręgu
spróbuj, myślę, że potrafisz
13 gru 19:56
nalepek: aha, w ten sposób

tak tak, poradzę sobie, tylko własnie potrzeba mi wskazówek jak się zabrać do tych zadań
13 gru 19:59
Basia:
2.
przekątna kwadratu musi być średnicą okręgu (bo wpisany kąt prosty jest oparty na
półokręgu)
czyli przekątną twojego kwadratu jest odcinek o długości PR
mając przekatną obliczysz długość boku i gotowe
13 gru 20:01
Basia:
teraz muszę skoczyć do sklepu; może ktoś inny udzieli Ci wskazówek do pozostałych zadań;
jeśli nie popiszę po powrocie
13 gru 20:02
nalepek: 2.
no własnie zastanawiałem się czy średnica jest przekątną kwardatu
bo z moich wspaniałych rysunków nie wychodziło mi to
13 gru 20:04
Basia: rysunek zawsze jest tylko szkicem sytuacyjnym; bywają sytuacje odwrotne: z rysunku wynika
coś co nie musi być prawdą bo "narysował się nam" jakiś szczególny przypadek
3. przekształć równanie okregu do postaci kanonicznej; znajdź jego środek S i promień r
okrag symetryczny do danego będzie miał środek S' symetryczny do S względem podanej
prostej czyli:
równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez S
punkt wspólny tych prostych P (czyli układ równań)
wektor SP=wektorPS' i z tego mamy współrzędne S'; promień jest taki sam
piszemy równanie okregu w postaci kanonicznej i ewentualnie przekształcamy do ogólnej
13 gru 20:52
Basia:
4a. szukasz punktu S którego współrzędne spełniają równanie prostej i takiego, że SA=SB=r
b. środek okręgu opisanego na tr.prostokatnym jest środkiem przeciwprostokatnej czyli:
wektror AS = wektor SC lub
BS= SC
będą dwa możliwe trójkaty (prawdopodobnie)
c)pole to iloczyn przyprostokatnych / 2
nie daj się zasugerować; prosta której równanie masz podane nie jest przeciwprostokatną
bo nie należy do niej ani A ani B
13 gru 21:07
Basia:
5a.
k: 2x+y=1, l: y+9=3x, m: 1/2x-y+6=0.
każde z tych równań przekształć do postaci y=ax+b
wówczas tgα=a gdzie α kąt nachylenia prostej do osi OX
k: y=-2x+1 l: y=3x-9
czyli tgα=-2 tgβ=3
czyli α>β
szukamy kata α-β
zastosuj wzór na tg(α-β) i gotowe
5d. znajdż środek tego okręgu
jest to taki punkt S dla którego SA=SB=SC gdzie A,B,C wierzchołki trójkata
r=SA
wzór na pole i gotowe
13 gru 21:23
Basia:
6.
y=ax+b
P=(25/3;0) należy do tej prostej
0=25/3a+b
b=-25/3a
y=ax-25/3a
styczne mają dokładnie jeden punkt wspólny z okręgiem czyli układ równań
y=ax-25/3a
x2+y2=25
musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie
Δ=0
to znów będzie równanie kwadratowe z niewiadomą a
i będą dwa rozwiązania a1 i a2
po napisaniu równań prostych rozwiązujemy dwa układy równań
prosta
okrag
i mamy punkty styczności K,L
P był dany więc mamy wszystkie wirerzchołki i obliczamy pole (napisałeś, że wiesz jak)
13 gru 21:31
Basia:
7.
(x-a)2+(y-b)2=r2
jeżeli okrąg jest styczny do obu osi to |a|=|b| (czyli a=b lub a=-b) i r=|a| czyli
(x-a)2+(y-a)2=a2
lub
(x-a)2+(y+a)2=a2
P=(-2,1) należy do okręgu
podstawiamy za x i y i mamy równania z jedną niewiadomą a
powinny być dwa rozwiązania
13 gru 21:38
Basia:
nad tym 8 muszę trochę pomyśleć, bo cos mi się nie zgadza
13 gru 21:44
nalepek: nie wiem jak dziękować

dziękuje, dziękuje
13 gru 21:52
Basia:
8. muszę chyba napisać w całości bo bez rysunku trudno mi to wyjaśnić
nasz okrag przechodzi przez punkty: P(0,8) A(c,0) i B(c+28,0) stąd
(0-a)2+(8-b)2=502
a2+(8-b)2=502
(c-a)2+(0-b)=502
(c+28-a)2+(0-b)2=502
z 2 i 3 mamy
(c-a)2=502-b2
(c+28-a)2=502-b2 czyli
(c-a)2=(c+28-a)2
c-a=c+28-a niemożliwe
lub
c-a=-c-28+a
28=2a-2c
a-c=14
c-a=-14
wstawiamy do 2
(14)2+b2=502
no a dalej to już chyba jasne
13 gru 21:56
Basia:
9. skorzystaj ze wskazówek do 6
10.
W zależnośći od parametru m wyznacz liczbę punktów wspólnych okręgu o równaniu
x²+y²-8x+6y=0 i prostej y-x=m
rozwiązujesz układ równań bo punkty wspólne muszą spełniać i równanie prostej i równanie
okręgu
dostaniesz równanie kwadratowe z niewiadomą x i parametrem m
badasz liczbę rozwiązań w należności od m
czyli liczysz Δ i badasz kiedy Δ<0 (nie ma rozwiązania); Δ=0 (jedno rozwiązanie); Δ>0
(dwa rozwiązania)
13 gru 22:01
Basia:
11. Dany jest punkt P=(-3,-1) i prosta k o równaniu 3x-2y-6=0.
a) napisz równanie prostej k', która jest obrazem prostej k w symetrii względem punktu
P
b) wyznacz współrzędne punktu P', który jest obrazem punktu P w symetrii względem
prostej k
c) oblicz odległość prostych k i k'
a) wybieramy dwa punkty z prostej k:
najprościej wybrać punkty przecięcia z osiami
z OY: x=0 -2y-6=0 2y=-6 y=-3 A(0,-3)
z OX: y=0 3x-6=0 3x=6 x=2 B(2,0)
szukamy A' i B' korzystając z tego, że
→ → → →
PA = -PA' PB = - PB'
i piszemy równanie prostej A'B' to jest k'
b) pr.PP' jest prostopadła do k
S punkt wspólny k i pr.PP'
→ →
SP = - SP'
c) punkty wspólne dowolnej prostej prostopadłej do k i k' np.PP' z k i k'
a potem ich odległość
zdaje się, że są też jakieś wzory na odległość punktu od prostej, wtedy wystarczy jeden
punkt należący do k i równanie k'; podstawiasz do wzoru in gotowe
13 gru 22:12
Basia:
jeśli będziesz miał jeszcze jakieś watpliwości pytaj; chętnie odpowiem; to znacznie
przyjemniejsze niż tworzenie "gotowców"
13 gru 22:15
nalepek: dziękuje slicznie, przejrze te zadania po kolei, jakby coś to napisze
13 gru 22:40
nalepek: zadanie nr. 4
nie wiem jak się zabrać do obliczenia współrzędnych tego punktu S
14 gru 14:27
Basia:
A=(-3,-2) i B=(1,6).
Współrzędene środka spełniają równanie prostej czyli
x-2y-3=0
x=2y+3
S(2y+3,y)
AS=BS czyli
√(2y+3+3)2+(y+2)2=√(2y+3-1)2+(y-6)2
podnosimy do kwadratu (obustronnie) i rozwiązujemy równanie z niewiadomą y
chyba wyjdzie zwykłe liniowe (1 stopnia)
potem obliczamy x
14 gru 14:56
nalepek:
Zadanie 6
mam równania tych stycznych, tj.:
y=3/4x - 25/4 i y= - 3/4x + 25/4
(wyniki takie powinny byc bo w odpowiedziach z ksiązki tak jest)
i robiąc układ równań
y=3/4x - 25/4
x2+y2=25
podstawiam sobie pod drugie równanie za y2
mam równanie kwadratowe, z którego Δ<0
z drugiego to samo..
14 gru 16:18
Basia:
x2+(9/16)x2-(150/16)x+625/16=25 /*16
16x2+9x2-150x+625-400=0
25x2-150x+225=0 /:25
x2-6x+9=0
Δ wg mnie będzie =0
musiałeś się pomylić przy podstawianiu i podnoszeniu do kwadratu
14 gru 16:34
nalepek: ahh. noo.
150:25 u mnie wyszło 5

i z tąd źle

dziękuje
14 gru 16:41
sss: dasvdvs
23 wrz 17:30
sss: 2
23 wrz 17:30
df: Ω
6 cze 13:38
andrzej: napisz równanie okręgu o promieniu 5, do którego należą punkty A i B
A(−6,0) B(4,0)
19 lis 21:35