równania..
Hymm: Oblicz i wykonaj sprawdzenie....
| 2x − 1,5 | | (2x + 1)2 | | (x − 1)2 | | 1 | |
| − |
| = |
| − 1 |
| x2 |
| 3 | | 4 | | 3 | | 3 | |
Plosem help
25 wrz 17:36
Hymm: tzn rozwiąż równanie*
25 wrz 17:37
Kejt: hmm.. może na początek pozbądź się ułamków.
25 wrz 17:38
Bogdan:
A w czym masz trudność?
25 wrz 17:38
Hymm: ze spawdzeniem

.. x wychodzi mi 1/4 ale sprawdzenie za nic nie chce wyjść
25 wrz 17:43
Bogdan:
Pokaż tutaj wszystkie swoje obliczenia, znajdziemy błąd.
25 wrz 17:57
Hymm: ale sprawdzenie czy równanie?
25 wrz 18:00
Bogdan:
Równanie
25 wrz 18:04
Hymm: okey.. znalazłem błąd

, teraz zobaczę czy mi sprawdzenie wyjdzie
25 wrz 18:16
think: | | 13 | |
i co x = |
| ?  |
| | 4 | |
25 wrz 18:22
Hymm: tak.. ale sprawdzenie nie wychodzi

coś robię źle..
25 wrz 18:30
Bogdan:
| | 13 | |
To pokaż sprawdzenie dla x = |
| |
| | 4 | |
25 wrz 18:31
think: mi wyszło...
| 2*3,25 − 1,5 | | (2*3,25 + 1)2 | | (3,25 − 1)2 | | 4 | | 13 | |
| − |
| = |
| − |
| *( |
| )2 |
| 3 | | 4 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| 6,5 − 1,5 | | (6,5 + 1)2 | | (2,25)2 | | 4 | | 169 | |
| − |
| = |
| − |
| * |
| |
| 3 | | 4 | | 3 | | 3 | | 16 | |
...
25 wrz 18:34
Hymm: no nie zrobię tego dzisiaj

.. jak mi jutro nie pójdzie to będę pisał
25 wrz 18:53