rzeczywiste
kral: O co chodzi w zadaniu? Nie rozumiem treści: Liczbe x zapisz w postaci potęgi o podstawie p
a) x= 2
3 * 4
5 * 8
3 , gdy p=2
| | 1 | |
b) x= ( |
| *81) :27, gdy p=3 |
| | 3 | |
23 wrz 19:50
Kejt: a) zamień poszczególne liczby na potęgi dwójki
b) trójki.
23 wrz 19:52
kral: o, dzięki. wyleciało z głowy
23 wrz 19:55
mila: masz to zapisać x=2 do potęgi i potęge masz własnie policzyć i4 i 8 musisz
zapisać jako 2 podniesioną do potęgi
np x= 32*93 dla p=3
x=32*(32)3=32*36=38
23 wrz 19:56
Eta:
a) 4=2
2 8=2
3
4
5= (2
2)
5= 2
10
8
3= (2
3)
3= 2
9
x= 2
3*2
10*2
9= 2
3+10+9=........
| | 1 | |
b) ( |
| *81):27= 27:27= 1
|
| | 3 | |
81= 3
4 27=3
3
zatem:
3
−1*3
4 : 3
3 = 3
−1+4 −3= 3
0 =1
23 wrz 19:57
banan: (27∧−1)* 81
18 sty 15:54
banan: 27 do potegi −1
18 sty 15:55