Rozkład wielomianu na czynniki
konrad509: I znowu mam z tym problem...
W(x)=x³+2x²−7x+4
Wydaje mi się że da się to zrobić tylko korzystając z twierdzenia Bezout'a.
23 wrz 12:09
Svanar: W(1) = 1 + 2 − 7 + 4 = 0
dzielimy przez: x−1
W(x) = x3 − x2 + 3x2 − 3x − 4x + 4 = x2(x−1)+3x(x−1)−4(x−1) = (x−1)(x2+3x−4) =.... dokończ
23 wrz 12:12
sushi_ gg6397228: x=1 i masz pierwszy pierwiastek
23 wrz 12:13
konrad509: Udało mi się dojść do wyniku (x−1)(x2+3x−4) i wiem że ten drugi nawias da się jeszcze rozbić,
choć ja bym już na to nie wpadł że można jeszcze to uprościć. I tu pytanie, skąd wiadomo że
dany wielomian (na przykładzie tego x2+3x−4) można uprościć?
23 wrz 12:26
sushi_ gg6397228: delta i lata praktyk (wtedy ze wzorow Viete'a) szybko leci
23 wrz 12:27
konrad509: Dobra. A jeszcze takie pytanie. Czy da się też jakoś od razu sprawdzić że wielomian ma
pierwiastek w postaci p/q, żeby nie trzeba było niepotrzebnie sprawdzać podzielników wyrazu
wolnego?
23 wrz 12:57