problemo
tobek: czy pomoze ktos z tym zadaniem

Z wiezy o wysokości h=45m zmierzono kąty alfa 60 stopni beta 30 stopni jakie tworzy ta wieza
z liniami pod którymi widac oba brzegi rzeki jaka jest szerokosc rzeki X i jaka jest odległosć
Y wieży od brzegu rzeki ?
23 wrz 23:01
mila: Wiesz mam wątpliwości gdzie te katy są mierzone czy u góry czy na dole wynik taki sam wyjdzie
.narysuj pionowy odcinek to wieża obok−mogą byc do niej po skosie − dwa równoległe odcinki to
rzeka .I teraz poprowadz pod kątem 30 stopni od wierzchołka do jednego brzegu rzeki odcinek a
drugi odcinek pod katem 60 stopni do drugiego brzegu.Masz dwa trójkąty prostokątne dana jest
jedna przyprostokątna tg kąta to stosunek dwóch przyprostokątnych .,−ta co leży na
przeciwko kąta do tej co leży obok kąta
wartości dla tg 30 i tg 60 odczytujemy z tablic..Jeżeli zaznaczysz kąt odległosć do bliższego
| | a | | b | |
brzegu a to tg30= |
| odległosc od wieży do dalszego brzeegu b to tg 60= |
| |
| | 45 | | 45 | |
podstawiasz wartosci tg obliczasz a i b szer rzeki = b−a
24 wrz 11:20
mila: jeżeli zaznaczysz odległośc . kat przez pomyłke wskoczył
24 wrz 11:22
mila: Oczywiście na dole wieże łaczymy z brzegami pod katem prostym przy wieży .Masz jakieś pytanie?
24 wrz 11:28