Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
rbg: ex2/2(3x + 10)
Policzyłem pochodną tej funkcji i na tym etapie się zacinam, nie wiem co dalej. Proszę o
rozpisanie krok po kroku co i jak
21 wrz 14:18
sushi_gg6397228: pochodna przyrównujesz do 0, szukasz miejsc zerowych
zmiana znaku w miejscach zerowych powoduje powstanie max lub min
f' >0 to funckcja rosnie
f'<0 to funkcja maleje
21 wrz 14:22
rbg: Pochodna tej funkcji wygląda tak: 3x2 + 10x + 3xex2/2 + 13ex2/2
f'(x) > 0 dla x ∊ (0, ∞), czyli funkcja rosnąca
Dobrze?
21 wrz 14:37
sushi_gg6397228: nie, w kazdym skladniku musi byc "e do potegi,,,," wiec popraw to
21 wrz 14:40
rbg: Fakt, przeoczyłem
21 wrz 14:48
Karcia: może ktoś krok po kroku opisać jak obliczyć pochodną tego przykładu? z góry dziękuję
24 wrz 11:39
AS:
y = ex2/2*(3*x + 10)
u = ex2/2 v = 3*x + 10
u' = ex2/2*(2*x/2) = x*ex2/2 v' = 3
y' = u'*v + u*v'
y' = x*ex2/2*(3*x + 10) + ex2/2*3
y' = ex2/2*(3*x2 + 10*x + 3)
24 wrz 12:06