...
Sandra: Bardzo prosze o pomoc i o wytlumaczenie zadania.
2
100 :5
Dzieki z gory
23 wrz 19:37
Jack:
chcesz resztę z dzielenia czy co innego?
23 wrz 19:40
Sandra: tak, reszte.. zapomnialam napisac..
23 wrz 19:43
Sandra: pomoze mi ktos?
23 wrz 19:52
Jack:
22=4 ⇒ 22 =4 (mod 5)
(22)2=16 ⇒ 42=1 (mod 5) ⇔ 16=1 (mod 5)
(24)25 =2100 ⇒ 125=1 (mod 5)
Stąd 2100 = 1 (mod 5)
23 wrz 19:54
Jack:
albo
21 = 2
22 = 4
23 = 8
24 =16
25 =32
26 =64
27 =128
28 =256
29 =512
210 =1024
....
Zauważ teraz prawidłowość.
23 wrz 19:58