Ciąg arytmetyczny
edi: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 12,a siódmy wyraz jest równy 32.Wyznacz piąty
wyraz tego ciągu.
24 wrz 20:05
TOmek: 12=a1+2r
32=a1+6r
liczycz a1 i r pozniej wzor ogolny i liczysz a5
24 wrz 20:09
Kejt: r=5
an=a1+(n−1)r
24 wrz 20:10
ce es: a3 = 12 a7 = 32
32 = a1 + (7−1)r
12 = a1 + (3−1)r => 2r = 12 − a1
32 = a1 +36 − 3a1
a1 = 2
32 = 2 + 6r => r = 5
a5 = 2 + 4r = 22
24 wrz 20:12
Bogdan:
| | 12 + 32 | |
Można prościej: 2a5 = a3 + a7 ⇒ a5 = |
| = 22 |
| | 2 | |
Dla ciągu arytmetycznego (a
n) zachodzi zależność: 2a
n = a
n−k + a
n+k
o ile a
n−k, a
n+k istnieją.
24 wrz 20:16
Kejt: Ce es. taka drobna uwaga.. moim zdaniem nie powinno się rozwiązywać całego zadania (no chyba,
że naprawdę niewiele trzeba policzyć). Wiemy, że Ty potrafisz to zrobić, ale ta osoba też
powinna.. bo nie przynosi to żadnego pożytku.
24 wrz 20:17
ce es: Aha, wybaczcie jestem nowy. Będę wiedział na przyszłość
24 wrz 20:19
Kejt: to tylko moja osobista sugestia, zrobisz jak będziesz chciał. ;>
24 wrz 20:23
Eta:
a
5−2r=a
3
a
5+2r=a
7
−−−−−−−−−−
2a
5= a
3+a
7
24 wrz 23:22