To też praca wakacyjan pomocy ( wytłumaczcie jak zrobic te zadania ) Prosze
umbra300:

Rozwiaz rownania x
2−x−2 = 0
rozwiaz nierownosc −5x
2+20≥0
rozwiaz rownania 2x
3+x
2−8x−4=0 , x
3+5x
2+x +5=0 , x
3−6x
2+9x=0
rozwiaz rownania x−2 x+5 x
2−5x+6
−−−− = −−−−− −−−−−−−−−−−− = 0
x+3 x−4 ; x−2
rozwiaz nierownosc x−2 x+4
−−−−−−≥0 ; −−−−−− < 0
x+1 x−3
Narysuj wykres funkcji i omów właściwości funkcji
22 wrz 22:43
think: pierwsza równość wystarczy policzyć Δ i pierwiastki x1 i x1
nierówność tak samo i rozwiązaniem będzie dla x1 < x2 <x1;x2>
3) wystarczy wyciągnąć przed nawias część wspólna np 2x3 + x2 − 8x − 4 = 0
x2(2x + 1) − 4(2x + 1) = 0
(x2 − 4)(2x + 1) = 0
(x − 2)(x + 2)(2x + 1) = 0 ⇔ x − 2 = 0 v x + 2 = 0 v 2x + 1 = 0
4) po pierwsze dziedzina, pamiętaj, że przez 0 się nie dzieli więc x + 3 ≠ 0 i x − 4 ≠ 0
później mnożysz na krzyż i liczysz Δ i pierwiastki. Jeśli w rozwiązaniu wyjdzie Ci np x = −3
musisz wyrzucić, bo −3 nie należy do dziedziny.
drugi podpunkt, znowu dziedzina x − 2 ≠ 0 więc taki ułamek jest = 0 gdy licznik jest = 0 więc
rozwiązujesz x2 − 5x + 6 = 0, oczywiście Δ i pierwiastki i pamiętaj o dziedzinie.
5) dziedzina
ułamek jest nieujemny gdy licznik jest ≥ 0 i mianownik > 0 lub licznik niedodatni ≤ 0 i
mianownik ujemny <0
b) ułamek jest ujemny gdy licznik i mianownik są różnych znaków i znowu dziedzina.
22 wrz 22:52
umbra300: Dzieki

to forum jest z....
22 wrz 23:00
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
przyklad: jedna osoba lat 19 nie umnie wykonac takiego dzialania : 8* |
| , bo kazdy za nia |
| | 3 | |
wszystko robil( pisal prace klasowe, kartkowki, rozwiazywal zadanai domowe), co w konsekwencji
dalo 2 razy powtarzanie klasy
wiec weź poczytaj najpierw material dydaktyczny, aby wiedzic co z czym zjeść
22 wrz 23:04