potęgi
zagubiona: Jeny,no nie wiem...pomocy
u{1}{5) podniesiona do jakiej potęgi daje 1?(ale nie 0 )
23 wrz 22:31
zagubiona: 15
23 wrz 22:32
stanislaw: tylko do potęgi 0!
23 wrz 22:37
zagubiona: hmmm.a może jakaś z minusem?..zadanie mi nie wychodzi...
23 wrz 22:39
Eta:
stanisław 0!= 1 0! −−− silnia
23 wrz 22:39
Eta:
zagubiona : podaj całą treść zadania
23 wrz 22:40
Godzio:
podam kilka propozycji
23 wrz 22:42
stanislaw: ! miałem na myśli wykrzyknik a nie silnia.
23 wrz 22:43
Eta:
lub taki
Godzio
(
15)
log1/51 =
1
ale log
1/51=
0
23 wrz 22:46
Eta:
0

23 wrz 22:47
zagubiona: to tak wygląda:
| | 1 | |
no i zamieniłam podstawy na |
| i wychodzi mi x=−9,a w odpowiedziach jest 1  |
| | 5 | |
23 wrz 22:53
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2x + 3 * |
| −x + 6 = 1 |
| | 5 | | 5 | |
x = − 9
w odpowiedziach jest błąd
23 wrz 22:55
Eta:
Hehe ,,,, to zmienia postać rzeczy

zaraz Ci napiszę
23 wrz 22:55
Godzio: wiesz co ? mnie się wydaje że tam powinno być " : " czyli podzielić:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2x + 3 : |
| −x + 6 = 1 |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )2x + 3 * |
| x − 6 = 1 |
| | 5 | | 5 | |
3x − 3 = 0
x = 1
23 wrz 22:59
Eta:
Godzio już się pośpieszył

sprawdzamy : dla x= −9
L= (
15)
−15*(
15)
15 = (
15)
0=1
L=P
dla x =1 ( tak jak w podręczniku)
(
15)
5*(
15)
5= (
15)
10 ≠
1
L ≠ P
Wniosek: w podręczniku jest w odp. błąd
23 wrz 23:01
zagubiona: No popatrzcie tylko,jak to potrafią człowieka zestresować

>.Cały wieczór siedzę i
myślę ,co robię źle...
Dziękuję Wam bardzo za pomoc
23 wrz 23:07
Eta:
23 wrz 23:09
zagubiona: ...a swoją drogą to "guła" ze mnie

−tak łatwo mogłam to sprawdzić...L=P
23 wrz 23:17
AS: Propozycja do pierwszego problemu
24 wrz 11:28
zagubiona: dzięki
24 wrz 20:59