Pomóżcie trudne zadanie.
wiki: Witam mam problem z 3 zadaniami może mi ktoś je rozwiązać będe wdzięczna.
1.uczeń wsypał 2 łyżezki cukru do szklanki z herbatą i uzyskał 0,25 dm3 roztworu o masie 260 g.
Oblicz gęstość roztworu herbaty z cukrem. Podaj wyniki w 9cm3
2.spirytus salicylowy stosowany do dezynfekcji jest sprzedawany w opakowaniach o pojemności 150
cm3. Jego gęstość wynosi 0.87gcm3 . oblicz jego mase.
3Do udrążnienia instalacji sanitarnych stosuje się preparaty zawierające wodorotlenek
sodu.Oblicz objętość preparatu , który należy odmierzyć wiedząć , że jego gęstość wynosi
1,22gcm3
a masa powina wynosić 6,1 dag.
pomóżcie
25 wrz 14:14
mila: podaj wzór na gęstość
25 wrz 14:20
wiki: d=mv
25 wrz 14:22
mila: m to masa V to objętość czyli wystarczy podstawic i
25 wrz 14:23
wiki: a jak mam rozwwiązć zadanie 2 i 3
25 wrz 14:25
Mateusz: tak samo korzystając ze wzoru na gęstosc
25 wrz 14:28
Kejt: wyprowadź z tego wzoru m i v i podstaw.
25 wrz 14:28
Mateusz: w 2 wyznaczasz z tego wzoru m czyli mase a w 3 zad v czyli objetosc
25 wrz 14:29
Mateusz: ups stłuczka z
Kejt
25 wrz 14:29
mila: | | b | |
a= |
| jeżeli potrzebyujesz c to mnozysz obie strony przez c |
| | c | |
ac=b teraz dzielisz przez a
25 wrz 14:43