ekstrema
Michail: | | 3 | | 3 | |
Oblicz ekstremum funkcji f(x,y) = x2 + xy + y2+ |
| + |
| oraz czy podana funkcja |
| | x | | y | |
posiada ekstremum w punktach P1(1,1), P2(2,2) P3(−1,0)
24 wrz 16:35
24 wrz 16:47
Michail: 1 krok :
2 krok :
3 krok:
dobrze? jak tak to co dalej ?
24 wrz 17:12
Jack:
Nie sprawdzam... Liczę, że dobrze zrobiłeś.
Teraz rozwiąż układ równań (nie wiem czym jest krok 2.):
fx=0
fy=0
(np. wymnóż drugie równanie przez 2 i odejmij od pierwszego równania.
24 wrz 17:20
michail: mozesz mi to rozwiazac? oj bo ja nie wiem
24 wrz 17:33
Jack:
Wiesz wiesz...

Zwykłe układy równań na pewno umiesz rozwiązywać.
24 wrz 17:36