Ciąg liczbowy
ce es:
Ciąg liczbowy (an) jest określony wzorem dla każdej liczby naturalnej n >=1 wzorem
an=(n−3)(2−p2), p należy do rzeczywistych
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których ciąg (bn) określony wzorem
bn=an−pn jest stały
23 wrz 21:41
Jack:
to zadanie dla Ciebie, czy zadanie przygotowane przez Ciebie?
23 wrz 21:43
ce es: chcę sprawdzić czy ktoś sobie z tym poradzi
23 wrz 21:44
Godzio:
an = (n − 3)(2 − p2) p ∊ R , n ≥ 1
bn = (n − 3)(2 − p2) − pn = 2n − np2 − 6 + 3p2 =
= n(2 − p2) − 6 + 3p2
ciąg jest stały dla 2 − p2 = 0 => p2 = 2 => p = √2 v p = −√2
23 wrz 21:45
Godzio:
Ładnie, własny kolega mnie sprawdza i tylko czyha aż się pomylę
23 wrz 21:46
ce es: w odpowiedziach jest 1, −2
23 wrz 21:48
Godzio:
słusznie "−pn" mi uciekło
n(2 − p
2 − p)
−p
2 − p + 2 = 0
p
2 + p − 2 = 0
(p − 1)(p + 2) = 0
p = 1 v p = −2
23 wrz 21:50
ce es: to się rozumie
23 wrz 21:50
ce es:
To teraz wykaż, że dla każdego p ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym
23 wrz 21:52
Godzio:
an+1 = (n − 2)(2 − p2)
an = (n − 3)(2 − p2)
an+1 − an = (n − 3)(2 − p2) − (n − 2)(2 − p2) = (2 − p2)(n − 3 − n + 2) =
= −(2 − p2) = p2 − 2 c.n.d.
23 wrz 21:55