matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 267,
266
,
265
,
264
,
263
,
262
,
261
,
260
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
Eld:
Wyznacz wyraz ogólny ciągu. 1/4; 1/16; 1/32; 1/64
2
silver:
potrzebuje pomocy przy dwoch zadaniach; 1. podstawa ostroslupa jest prostokat o wymiarach 4 i 6. kazda krawedz boczna tego ostroslupa
7
Basia:
Witaj
Bogdanie
1
kowal:
Bardzo bym prosił o opisanie sił, dlaczego tak działają itp na ciało w ruchu po okręgu w
5
Laura:
806. W trojkacie ABC dane sa: |kąt CAB|=|kat ABC|=70 stopni, |AB|=5. Oblicz |AD|, gdzie D jest srodkiem boku BC.
2
nikki:
Proste k i l są równoległe i l: y = 6 − 2x wówczas k : A) y=6x−2 B) y=−2+4x C) y=−2x+5 D) y=6x
0
hathor:
Pan Jan złożył do banku 5000zł. Po 18 miesiącach bank wypłacił 5495,52zł. Jakie jest oprocentowanie (w skali roku), jeżeli bank kapitalizuje odsetki co pół roku?
11
olx:
ZNAJDŹ PRZEDZIAŁY MONOTONICZNOŚCI FUNKCJI. Bardzo proszę o sprawdzenie tych przykładów:
6
Iga:
Dany jest ciąg arytmetyczny 9,x+2,y oraz ciąg geometryczny 9,x,y. Oblicz x i y.
1
ela:
a) log
2
(log100) b) 5
log5/log25
2
Laura:
803. a. Oblicz pole trojkata o bokach dlugosci 5,7,10. b. oblucz dluosc najkrotszej wysokosci trojkata o bokach dlugosci 6,7,8
1
ela:
a) 3
1/2log
3
16
b) 27
log
3
2−1/3
1
rf1t:
Sprowadź wyrażenie do postaci log
a
b+c:
6
michał:
32*−3 : 1/8*4 * do potęgi
3
mateos133:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 30 o . Oblicz objętość graniastosłupa , wiedząc ,że przekątna ściany bocznej ma 8 cm.
6
ver:
Wyznacz pierwiastek wielomianu: Q(x)=9+x
2
1
Laura:
804. W trojkacie o bokach dluosci 4, 8 i 10 poprowadzono srodkowa laczaca wierzcholek z najdluzszym bokiem. Oblicz dlugosc tej srodkowej.
11
xxxxx:
zapisz wyrazenie w postaci 2k, gdzie k jest liczbą wymierną
3
√
2
√
2
6
Aga:
Witam. Zrobiłam zadanie, lecz nie wiem do są do końca dobre. Proszę o sprawdzenie i ewentualne poprawki. Paru podpunktów nie ogarniam, więc proszę o pomoc przy okazji. Orłem z matematyki
1
pomocy:
W trójkącie ABC dane są |AC|=3, |kąta ABC|=30, |kąta BAC|=45. Oblicz pole tego trójkąta.
4
antymatematyk:
Mamy 240 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić prostokątny ogórdek o jak najwiekszej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ogródek?
1
uczen:
Długość dłuższej przekątnej równoległoboku wynosi 5 cm, tworzy ona z bokami równoległoboku kąty α i β. Oblicz długości boków i pole tego równoległoboku.
0
Laura:
Prosze ! Zrobi mi ktos zadania? Podalam ponizej..
3
Dudi:
Trygonometria w gimnazjum.
0
Laura:
Zadania 807 i 808 prosze sprawdzic bo sa rysunki. 809
6
xxxxx:
oblicz
1
a) log
3
81
0
Laura:
805. Podstawy trapezu maja dlugosci 10 i 15 a ramiona sa rowne 6 i 8. Oblicz dlugosci przekatnych tego trapezu.
17
aaa...:
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeesr.jpg
2
Karola:
Dana jest funkcja y=(2m+4) x−3
11
....:
6 :
√
2
0
aaa...:
Tutaj jest kilka zadan, prosze pomozcie mi ! aaa...: Zdjęcie
4
Tomek::
Reszta z dzielenia pewnej liczby przez 4 wynosi 2. Oblicz resztę z dzielenia iloczynu tej liczby i następnej przez 4.
0
@n:
Proszę o POMOC
Oblicz, ile razy czas potrzebny na przejście światła z żarówki do książki mierzony przez
6
mateos133:
zad 1 Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną kąt
2
Karollina:
Dana jest prosta 3x−2y+6=0
2
Karollina:
Dana jest funkcja y=4x−4 −narysuj wykres, oblicz Mo
1
xxxxx:
zapisz wyrazenie w postaci 2
k
, gdzie k jest liczbą wymierną
√
2
3
√
2
6
xxxxx:
oblicz log
2
8
9
W trójkącie prostokątnym ABC, gdzie wierzchołkiem kąta prostego jest punkt C poprowadzono wysokośc CD. Udowodnij, że powstałe trójkąty są podobne, oraz że CD=pierwiastek IADI * IDBI.
8
Godzio:
:::rysunek:::
Basia
ratuj !
7
aaa...:
robinka prosze Cie, bo to naprawde wazne.
7
Malutka ;):
Pomożcie
0
aaa...:
robinka podaj mi maila
1
Są 3 koła współśrodkowe. Największy ma promień 12. Oblicz promienie pozostałych kół, jesli pola powstałych pierścieni i najmniejszego koła są równe.
0
ewe:
Fizyka / Optyka http://img696.imageshack.us/i/zdjcie4529.jpg/
2
Paulina:
Pole powierzhni bocznej walca jest równe 48π. Objętość 96π. Wyznacz długość promienia podstawy.
2
Paulina:
Zbiornik ma kształt walaca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3π m
2
, a wysokość walca
0
Paulina:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości k tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 45
o
. Oblicz wysokość ściany bocznej.
3
aaa...:
ROBINKA podaj mi gg bo mam pytanie odnosnie kilku zadan
0
Dzieki Robinka. A dlaczego te trójkąty są podobne
Dlaczego: 2h(kwadrat)=2yx
2
bejbi2:
oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc że krawędż podstawy ma dł 6cm a krawędż boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni
0
bejbi2:
pomóżcie mi proszę
5
zocha:
jak bedzie wygladal wykres funkcji f(x)=3x−6 dla x=−2,0,3
1
Aga:
x−|x+5|=1
47
wariatka:
witam serdecznie mam kilka zadan z funkcji kwadratowej i nie wiem zbytnio jak mam ja tu przepisac z tymi kwadratami? Jesli ktos moze mi pomoc bardzo slicznie dziekuje
14
Marta:
jak to wyliczyc 7
x−4
=3 pierwistaki z √7
2−3x
2
MIKA1mt:
oblicz x, wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby: x, 2x+1,3
7
Emilka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 6pierwiastków z 3 tworzy z
21
lagunka:
witam i prosze o pomoc w trojkacie prostokatnym jedna prostokatna ma dl 2 cm przeciwprostokatna zas 2,5 cm znajdz
13
Paula:
napisz równanie okręgu o środku w pkt S(−1,0) i promieniu
√
2
5
Rashengan:
Poziom natezenia dziweku mierzymy w dB . liczbe decybeli N oblicza sie wedlug wzoru N = 10log
I
I
0
gdzie I to natezenie dzwieku a I
0
natezenie dzwieku na progu slyszalnosci dla ucha ludzkiego.
41
Tomek Pomocny:
Witam!
1
Tomek Pomocny:
BŁAGAM POPRAWCIE BLĘDY (NIEMIECKI) , BĘDE WDZIĘCZNY −CHCE ZDAĆ DO NASTPENEJ KLASY
!
16
lukasz:
Witam , Chcę nauczyć się rozwiązywać zadania z liczbami zespolonymi i natrafiłem na przykład który nie
7
kasia118:
Z tali 24 kart wylosowano jedną kartę. Prawdopodobieństwo że wylosowano kiera lub asa
9
mloda:
witam! bardzo dlugo mecze sie z jednym zadankiem z majcy.wszystkie podpunkty mi wyszly,tylko nie ten
0
kasia118:
A iB są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω, takim,że P(A)=0,8 i P(B)=0,4. Sprawdż czy zdarzenia A i B mogą się wyłączać
3
kasia118:
Średnia zarobków w pewnej firmie liczącej 21 pracowników wynosiła 3000 złotych. Przyjęto nowego pracownika i wtedy średnia wyniosła 3030 złotych.jie nowy pracownik zarabia prosze
4
Andzia:
Oblicz: (
25
49
)
−0,5
2
aaaa:
funkcja liniowa,której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=
1
2
x+5 ma wzór
2
Maniek93:
: help Ciągi geometryczne
12
antymatma.:
Hej prosze pomozecie mi rozwiazać zadanie z matematyki . ? to jego treść : Pole rombu jest równe 10 cm kwadratowych , długość jednej przekątnej wynosi 2 dm < decymetry > . Podaj długość
1
aaa:
5x
dziedziną funkcji
jest
x
2
−8x+7
3
Kris:
Dany jest trójkąt ABO, gdzie A(−2,0), B(0,1), O(0,0). Trójkąt prostokątny CDE ma przeciwprostokątną długości
√
10
i jest podobny do trójkąta ABO. Olicz obwód i pole trójkąta
276
g.:
oblicz pochodne funkcji:
10
plinaska:
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka ma długość l. Oblicz długość promienia koła jeśli P=10πcm
2
, l=2,5πcm
2
0
aaa:
zbiorem rozwiązań dla nierówności x
2
−2≤0 jest
0
Emilka:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o długości 6pierwiastków z 3 tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz objętość graniastosłupa.
0
Maniek93:
help Ciągi geometryczne
3
Maniek:
help
Ciągi geometryczne
4
olx:
CAŁKI:
2
sonia:
W skrzynce znajduje sie 50 puszek, w tym 3 uszkodzone. Ze skrzynki wyjęto losowo 7 puszek. Obliczyc prawdopodobienstwo ze wśród wyjętych puszek bedzie dokładnie jedna uszkodzona.
5
sonia:
W skrzynce znajduje sie 50 puszek, w tym 3 uszkodzone. Ze skrzynki wyjęto losowo 7 puszek. Obliczyc prawdopodobienstwo ze wśród wyjętych puszek bedzie dokładnie jedna uszkodzona.
3
Łukasz:
Przyjmijmy, że ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
3
Marcia ;d:
OblicZ brakujace wyrazy ciagu:
0
Rafał:
spośród pracowników pewnej firmy wylosowano 8 osób. ustalono tez staz pracy. nalezy ustalić jeśli jest przeciętny czas próby w populacji pracowników tej firmy przyjmując przedział
2
malutka:
Ciągi geometryczne HELP
6
Kaaasia:
Ciąg arytmetyczny, help
1
Maciej:
Dla jakich wartości p prosta l jest styczna do okręgu o, jeśli:
8
karo:
W trapezie prostokątnym ABCD , AD = BC , przekątna BD jest prostopadła do boku AD. Oblicz obwód tego trapezu ,jeśli BD = 5pierwiastków z 3 i przekątna ta tworzy z podstawą AB kąt 30 stopni.
4
trerminex:
Zad. Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8cm oraz kącie ostrym 60 stopni. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
1
Bardzo Prosze o pomoc ;(:
Hej, bardzo was proszę o pomoc z tym zadaniem, mogę wyjść dzięki nie mu na 3 Do kalorymetru o masie 60g i cieple właściwym 920 j/kg*K wlano 180g wody o temperaturze 32
0
C,
1
Lookash:
Pomóżcie obliczyc. 3(log
6
3
√
2
+ log
6
3
√
3
)
3
Kris:
:::rysunek::: a) Uzasadnij, że w dowolnym trapezie trójkąty AOB i DOC są podobne.
41
karolina:
proszę o pomoc męczę się już z tym zadaniem a jest mi ono na jutro pilnie potrzebne. będę bardzo wdzięczna pozdrawiam
4
mateos133:
zad 1 Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 600
2
sello:
:::rysunek::: Punkty D i E dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy równe częsci. Wiedząc, że |AB| = 6, |AC| = 4 I
12
dośka:
rozwiaz albegraicznie uklad : 3x−y=3
5
sello:
:::rysunek::: Równoległobok ABCD ma boki długosci |AB| = P{3} I |AD| = 4 oraz |∡BAD| = 30 stopni. Czworokąt
5
anka:
czy jest takie rownanie gdzie r=R/2 r−promien okregu wpisanego w trojkat
0
sello:
POMÓŻCIE! http://matematyka.pisz.pl/forum/53875.html
0
sello:
POMÓZCIE! http://matematyka.pisz.pl/forum/53876.html
0
Sodi:
Podstawy trapezu prostokątnego mają długość 1cm i 3cm. Oblicz długości ramion trapezu, jeśli można w niego wpisać okrąg.
2
dośka:
a jak to jest z tym rozwiazywaniem algebraicznie i graficznie tego ukladu rownań Mogłby mi to ktoś jakos rozwiazac,nie wychodzi mi w ogole
6
PAtrycja:
Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy
2
sello:
:::rysunek::: 1) Podstawy trapezu mają długości 12 i 4, a jedno z jego ramion ma długość 6. Kąt między drugim
7
iris:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach
0
mateos133:
zad Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8 cm oraz kącie ostrym 60
0
5
Bella Vella:
Nie umiem zrobić tego zadania: Za pomocą wahadła matematycznego wyzncz wartość przyśpieszenia ziemskiego.
1
Filipcio:
czy ktos moglby mi sprawdzic pare zadan czy sa dobrze zrobione? oto one; zad1 miejscem zerowym funkcjif(x)=1/3+5jest liczba: odp. 15
1
Patrycja:
Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy
Cześć,proszę o pomoc jutro mam zaliczenie z matmy proszę o rozwiazanie.
1
ami:
1)Jedną z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość 8,a przeciwprostokątna 10. Oblicz miary jego kątów ostrych.
0
karolina:
bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem męczę się już z tym zadaniem a jest mi ono na jutro pilnie potrzebne. będę bardzo wdzięczna
1
Filipcio:
log 1. czy ktos wie jakie bedzie prawidlowe rozwiazanie tego przykladu
0,3
5
gimigis:
:::rysunek::: jak obliczyć α i β
może mi ktoś pomóc
5
0
mat:
prosze o rozwiązanie zadań, szczególnie 1 i 5 http://www12.speedyshare.com/files/22859251/download/Matma%20Kartka.bmp
0
sello:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia położenie statków A i B względem latarni L. Znajdź odległość między
0
gimigis:
http://matematyka.pisz.pl/forum/53859.html
1
sonia:
y = √−x2+2x wszystko jest pod pierwiastkiem. jak narysować wykres
1
ami:
rozwiąż równanie : x
3
−3x
2
+ 5x −15 =0
6
dośka:
y=−2x−8 i przechodzacy przez punkt (2;3) Wyszedl mi wzor y=−2x−7 .dobrze ?
0
LoLa:
hej...mam prośbę...pomóżcie mi z tym zadaniem bo coś namieszałam i mi nie wychodzi
3
weronika:
cn=
√
n
2
+6
−n
2
sonia:
pomocy! mam narysować obszar całki ∫f(x,y)dydx i jej przedział to od: (2−x) na dole, do (\sqrt{2x−x
2
}) u góry.
10
Conrad:
jak obliczyć pisemnie procent np.cos kosztowało 350 zł a po podwyżce 392 to o ile procent zdrożało. jak to policzyc pisemnie
5
Andrzej pomocy:
4
truskawka:
mając dane wielomiany W(x)= x2 − 1 i V(x)=x2+4x+1 wyznacz wielomian P(x)= 2x * W(x) − (2x+3) *V(x)
3
Łukasz:
Jeżli cosα= −
5
6
i ctgα<0, to w której ćwiartce leży końcowe ramie kąta α Oblicz wartości pozostałych funkcji tryg.
3
truskawka:
dla jakich wartości m liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = 2x3 + 3x2 −m2x −2
1
truskawka:
rozwiąż równanie a) x3 + 3x2 − 6x −18= 0
1
truskawka:
Rozłóż wielomian na czynniki a) W(x)= 4x3 + 5x2 +x
1
pati:
oblicz sumę trzydziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a
n
=8−5n
11
Tatkosia:
Mam zadania które rozwiązywałam z całek sama ale nim bym o przepisała to by się zeszło. Mam to zeskanowane, czy ie zechciałby ktoś tego sprawdzić? Proszę.
13
milka:
przechodzącej przez punkty A=(−3,−2) B=(2,4) Proszę o rozwiazanie
!
4
Asia:
Dany jest okrąg o: x
2
+y
2
−8x−2y−8=0. Wyznacz równanie ogólne prostej k, która jest styczna do tego okręgu w punkcie D(7,5).
13
mique:
Jak
skonstruować kąt 65
o
?
..bez kątomierza oczywiście. Ma ktoś jakiś pomysł? Proszę o pomoc....
1
Basia:
do
Jacka
5
Paula:
dane jest rownanie okręgu x
2
+ y
2
− 2x − 2y − 14= 0.Podaj wspołrzędne srodka (to wiem) = s(1,1) ale jak obliczyć promień r=?
2
rex:
|cosx|
chciałbym się dopytac czy równanie y=
ma jakieś rozwiązania? musze je rozwiązac
cosx
graficznie
10
Klaudyś:
Chcąc zbudować szałas o kwadratowej podatawie, maciek wbił w ziemię pod kątem 60 cztery dwumetrowe żerdzie. Jaka jest powierzchnie ścian szałasu, które należy pokryć gałęziami?
2
Ari:
Mam pilnie do rozwiazania 3 zadania, prosze o Pomoc.
7
kowal:
FIZYKA Bardzo bym prosił o opisanie sił, dlaczego tak działają itp na ciało w ruchu po okręgu np. w
1
Wacław :
4
x
−
+ 5
x + 2
x + 1
4
karola:
:::rysunek::: PILNE:
5
Mek:
:::rysunek::: α
32
anna:
Ciekawe zadania. Pomóżcie mi się z nimi uporać!
2
Anusia :
2
3
+
+ 3 Pomóżcie to rozwiązać plis
x + 1
x + 3
2
Jerzy:
oblicz pole trapezu o bokach a=44, b=16, c=17, d=25
3
Ari:
Zbiór Liczb rzeczywistych i jego podzbiory Ari: Mam pilnie do rozwiazania 3 zadania, prosze o Pomoc.
4
Łukasz:
a) dla jakich argumentów x funkcja ta jest jednocześnie malejąca i dodatnia
1
b)która z liczb cos32, cos(−132), cos88 stopni jest większa od
2
2
slacker:
(√6−√2)
2
= (√6)
2
−2√6√2+(√2)
2
=6−2√12+2 = 8−8√3 = 8(1−√3)
3
DostawaTC:
2.zapisz za pomoca logarytmu równość a)5
−2
=
1
25
1
onka:
GODZIO POMOCY Niewiem skąd to się wszystko bierze
0
Marta:
czy znalazłby się ktoś o zlotym sercu i pomógł w rozwiązaniu serii zadań ok 12 do piątku zadania z funkcji − bardzo prosze o pomoc 5225053<−gadu lub mail pocztamzx@gmail.com
3
DostawaTC:
oblicz x gdy
3
Arek:
Na rysunku obok przedstawiony jest fragment paraboli, która jest wykresem funkcji f. a. Napisz wzór funkcji f
3
lanka:
wyznacz a1 i r, wiedzac ze S12=200 a a4=8 jaaak to zrobic?
2
DostawaTC:
4. korzystając z definicji logarytmu oblicz x,gdy : a) log
5
(log
3
x)=0
3
Tomek:
1.Wyznacz wartośc współczynnika c wiedząc ,ze zborem funkcji f(x)=2x2+6x+c jest zbiór wartosci <−1,nieskonczoność)
4
Bezradny:
Jeszcze jedno zadanko, tez do spr.
4
Aśka:
Cześć Możecie polecić jakąś piosenkę, która będzie pasować do prezentacji na temat ONZ?
3
onka:
Piłka spada z wysokości1024m, po czym odbija się od ziemi i osiąga wysokość równą połowie poprzedniej wysokości .Czy po dwudziestym odbiciu wzniesie się na wysokośc większą , czy
2
onka:
8
Pauluś ;d:
Wytlumaczy mi ktos funkcje wymierne
3
zuza :
pilne pole powierzchni bocznej sześcianu jest równe 100cm
2
4
racrius:
Jak sprawdzić, czy okręgi o1: (x−1)
2
+(y+3)
2
oraz o2: (x+2)
2
+ (y+3)
2
= 25 są styczne wewnętrznie, rozłączne wewnętrznie, styczne zewnętrznie, przecinaja się. Będę wdzięczny za
7
mariola:
oblicz granicę ciągu:
n+1
a
n
=(
)
2
n
n−3
0
onka:
Piłka spada z wysokości1024m, po czym odbija się od ziemi i osiąga wysokość równą połowie poprzedniej wysokości .Czy po dwudziestym odbiciu wzniesie się na wysokośc większą , czy
15
miki :
:::rysunek::: oblicz:
5
DostawaTC:
1.oblicz a) log3 81
8
Yorgi:
cos(−225stopni) tg(−150stopni)
2
racrius:
Wyznacz równania okręgów stycznych do obu osi układu współrzędnych i przechodzących przez punkt P(−1,2).
3
Bezradny:
Proszę o pomoc. Musze to zrozumiec na jutro na sprawdzian. Bardzo to dla mnie wazne.
0
matematyk:
mąż i żona maja dwa konta w banku. kiedy maz odda zonie 400zl to bedzie mial 17 zl i 2,7 % wiecej niz zona.jesli zona odda pieniadze mezowi 400 zl to maz bedzie mial 2 razy wiecej
1
inny : :
mąż i żona maja dwa konta w banku. kiedy maz odda zonie 400zl to bedzie mial 17 zl i 2,7 % wiecej niz zona.jesli zona odda pieniadze mezowi 400 zl to maz bedzie mial 2 razy wiecej
0
kozik:
:::rysunek::: Rozwiąż tangram: ↑
1
a:
Oblicz przekątną kwadratu, którego obwód wynosi 24cm.
1
Adiii:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego, w którym ramię wynosi 5 cm a podstawa 6cm.
5
Ola :
Pomocy! Trygonometria!
6
_All:
Oblicz pole P trapezu o podstawach równych a i 4a, wiedzac, że można na nim opisać okrąg i można w niego wpisać okąg
11
andrzej:
Znaleść długość krzywej między podanymi punktami
11
Sylwiaa:
Hej
mam prosbe wytlumaczycie mi jak rozwiazac pochodna tej ponizej funkcji?
3
an922:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość sześcianu, którego przekątna jest o 2 dłuższa od jego krawędzi.
2
ani:
mam 2 zad zad 1
2
Michał:
Zbadaj które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi
8
andrzej:
∫
lnx
x
z rospisaniem prosze
12
Maja:
Hey, bardzo prosze o pomoc w obliczeniu pochodnych. Potrzebuje to na sprawdzian a uwierzcie mi ciezko mi dotzrec do matematyki ;
(
tym bardziej, ze Pan i chce widziec jak to robilismy
0
an922:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają taką samą długość. Oblicz cosinus kąta:
0
an922:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 i jest nachylona do podstawy pod kątem, któego cosinus wynosi 1/4. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
0
an922:
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzchni całkowitej jest równe 24. Oblicz wysokość tego graniastosłupa jeżeli jego podstawą jest: a)trójkąt,
2
Paula:
Dlugość boku rombu wynosi 10, a kat WEWNĘTRZNY 30stopni. Ile wynosi pole? czyli 10 * 10 = 100 *
1
2
=50
1
Ola:
Wiesz, że ctgα=5/2 Wyznacz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych. Zadanie ma byc z rysunkiem. Nie rozumiem kiedy maja byc dwie serie rozwiązań, a kiedy nie.
8
gimigis:
Dany jest okrąg o promieniu 6 cm. Podaj miarę kąta wpisanego opartego na tym samym łuku tego okręgu jeśli łuk ma długość 15/2π. Powie mi ktoś jaka ma być odpowiedź? Chce sobie spr.
6
dominika55:
y=−1/2x+3
7
matematyk:
f(x)=−2x − 4 jest prostopadłe do g(x).wyznacz g(x) wiedząc ,że maja takie same miejsca zerowe...prosze o pomoc
1
milka:
bardzo prosze o pomoc.Chcialabym aby ktos mi to rozwiazal w calosci lepiej sie wtedy naucze.W ogole mi nie wychodzi.
6
Paula:
W okręgu o promieniu 2
√
5
wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna z przyprostokatnych jest dwa razy dłuzsza od drugiej. Oblicz dlugość krótszej przyprostokątnej.
21
oskar1992:
Na płaszczyźnie danych jest siedem punktów, z których żadne trzy nie są współliniowe. Kreślimy trzy różne odcinki o końcach w tych punktach. Zakładając, że wszystkie rezultaty są jednakowo
10
Kasia16:
:::rysunek::: Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt foremny wpisano okrąg. Pole
3
dominika:
bardzo prosze o pomoc.W ogole mi nie wychodzi 3x−y=3
archiwum 267,
266
,
265
,
264
,
263
,