pilne
wariatka: witam serdecznie mam kilka zadan z funkcji kwadratowej i nie wiem zbytnio jak mam ja tu
przepisac z tymi kwadratami? Jesli ktos moze mi pomoc bardzo slicznie dziekuje
9 cze 22:25
robinka: po lewej stronie masz legendę co masz zrobić aby wstawić kwadraty
9 cze 22:30
mila: tu obok jest 52 spróbuj nacsnij 5 a póżniej trzymaj shift i naciśnij klawisz z 6 a póżniej
już normalnie2
9 cze 22:31
wariatka: zadanie 1
dana jest funkcja f(x)=minus 22 i 3 x=2
a) wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej funkcji z osiami ukladu wspol.
b)narysuj jej wykres
c)podaj jej zbior wartosci oraz przedzialy monotonicznosci
zad 2
rozwiaz
a)(1−2x)= 2x− x+1
b) x(do rzeciej) =(2x+1)∠(x+1)trzeciej +12
c) 3x−x−2>0
d)4x≤1
zadanie 3
wyznacz wzor ogolny funkcji kwadratowej f wiedzac ze funkcja ma jedno miejsce zerowe x=−2 oraz
f(0)=3
zadanie 4
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)= 2(x+1)−3 w przedziale ∠−2:2
zadanie 5na placu zabawpostanowiono wydzielic prostokatny ogrodzony teren do zabawy dla malych
dzieci .wiedzac ze do wykorzystania na ten cel jest siatka dl 27 metrow i ze w ogrodzeniu
nalezy zostawic na furtke szerokosci 1 metra oblicz jakie wymiary powinnien miec ten teren
aby powierzchnia do zabawy dla maluchow byla jak najwieksza
9 cze 22:45
wariatka: haha dziekuje za pomoc staralam sie je przepisac ale srednio wyszlo

jak u blondynki dziekuej
9 cze 22:48
mila: na pewno wszystko dobrze napisałaś bo jakoś to dziwnie wygląda
9 cze 22:50
wariatka: mila a potrafilabys to rozwiazac?
9 cze 22:50
9 cze 23:01
robinka: a nie możesz tego zeskanować i gdzieś umieścić, bo jest nie czytelne
9 cze 23:02
wariatka: hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm a co jest nie czytelne niestety procz lapka nie mam nic
9 cze 23:04
mila: Moze zad 3 wygląda wporządku
y=ax2+bx+c
f(0)=3 czyli x=0 y=3
3=a*0+b*0+c
3=c
jedno miejsce zerowe x=−2 czyli Δ=b2−4a x=−b/2a
−2=−b/a
−2a=−b
b=2a
Δ=0 0=b2−4ac
0=(2a)2−4a*3
0=4a2−12a
0=4a(a−3) a=o lub a=3 a≠0 ponieważ x=−b/2a 2a≠0
a=3 b=2*3=6 c=3
y=3x2+6x+3
9 cze 23:08
robinka: zad3
y=a(x−x0)2
x0=−2
f(x)=a(x+2)2
f(0)=a(0+2)2=3
4a=3
a=0,75
f(x)=0,75(x+2)2= 0,75(x2+4x+4)= 0,75x2+3x+3 >wzór ogólny
9 cze 23:08
mila: Postaraj sie opisać słowami niestety muszę kończyć i nie mogę już dzis pomóc
9 cze 23:09
robinka: masz błąd w 6 linijce
9 cze 23:10
robinka: gdy chcesz potęgę to najpierw shift, a następnie klawisz numer 6
9 cze 23:12
Godzio:

2a + 2b − 1 = 27
a + b = 14
a = 14 − b
P = a*b − max
P = (14−b)*b = −b
2 + 14b
a = 7
9 cze 23:14
wariatka: wiec ktore rozwiazanie zad 3 jest prawidlowe
9 cze 23:14
wariatka: i ktore zadanie przepisac?
9 cze 23:14
Godzio: robinki
9 cze 23:15
robinka: 
chętnie pomogłabym C, ale muszę zmykać, muszę wcześnie wstać

dobranoc
9 cze 23:22
wariatka: zad 2
(1−2x)kwadrat−2x−x kwadrat +1
b) x do trzeciej+2x+1)kwadrat<(x+1)do trzeciej +12
c 3x kwadrat −x2>0
d 4 x kwadrat ≤1
9 cze 23:23
wariatka: zadanie 4
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x) =2(x+1)do kwadratu − 3 w przedziale
<−2;2>
9 cze 23:24
wariatka: zadanie 6
dla jakich wartosci wspolczynika m funkcja y=jedna drugax kwadrat −3x+m ma dwa miejsca zerowe
9 cze 23:26
9 cze 23:27
Godzio:
zad. 2
a) (1−2x)2 − 2x − x2 + 1
b) x3 + (2x+1)2 < (x+1)3 + 12
c) 3x2 − x2 > 0
d) 4x2 ≤ 1
zad. 4
f(x) = 2(x+1)2 − 3 <−2,2>
p = −1 ∊ <−2,2>
f(p) = −3 − minimum
f(−2) = 2 − 3 = −1
f(2) = 2 * 9 − 3 = 15 − max
powiedz czy dobrze przepisane w zad. 2
9 cze 23:29
wariatka: tak zadanie 2 dobrze a to jest rozwiazanie do 4 tak
9 cze 23:30
Godzio: tak
ale w zad. 2 w a) wystarczy uprościć ? nie masz żadnego =, < , > ?
9 cze 23:32
wariatka: zad 2
(1−2) kwadrat =2x− x kwadrat + 1 tak jak napis
9 cze 23:34
Godzio:

a) (1−2x)
2 = 2x − x
2 + 1
1 − 4x + 4x
2 = 2x − x
2 + 1
5x
2 − 6x = 0
x(5x − 6) = 0
b) x
3 + (2x+1)
2 < (x+1)
3 + 12
x
3 + 4x
2 + 4x + 1 < x
3 + 3x
2 + 3x + 1 + 12
x
2 + x − 12 < 0
Δ = ...
√Δ = ...
x
1 = −4
x
2 = 3
x ∊ (−4,3)
c)3x
2 − x
2 > 0
2x
2 > 0
x ∊ R
d) 4x
2 ≤ 1
4x
2 − 1 ≤ 0
(2x − 1)(2x + 1) ≤ 0
9 cze 23:36
9 cze 23:41
Godzio: To akurat proste to tam wiesz
9 cze 23:44
9 cze 23:48
wariatka: sa szanse ze dzis pomozesz zrobic mi tez zadania czy jutro mam tu zajrzec ?
9 cze 23:55
Jack: jak masz jakkieś zadania do wytłumaczenia to zapisz je − może ja też spróbuje coś napisać.
9 cze 23:56
wariatka: tylko te co tu sa wyrzej i z pod nicku lagunka bo ciagle mnei wyrzuca

:
10 cze 00:02
wariatka: tu zostalo jeszcze zadanie 1 i 5
10 cze 00:13
wariatka: WSZYSCY JUZ SPIA?
10 cze 00:20
Godzio: 5 już miałaś zrobione (to jest to co z prostokątem) a w 1 nie rozumiem wzoru ja już lecę
zajrzyj jutro to coś pokombinujemy
10 cze 00:48
wariatka: ale z tych zadan mam zrobione tylko zadanie 2 3 4 6 wiec jakie 5?
10 cze 09:40
wariatka: dana jest funkcja f(x)=minus 22 i 3 x=2 a) wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia wykresu tej
funkcji z osiami ukladu wspol. b)narysuj jej wykres c)podaj jej zbior wartosci oraz przedzialy
monotonicznosci
10 cze 09:52
wariatka: oblicz pole rombu o boku 17 cm wiedzac ze roznica dlugoci przekatnych wynosi 14 cm.
10 cze 09:53
mila: zrobiłaś ten rąb?
10 cze 10:37
mila: w rombie przekatne przecinaja sie pod katem prostym w połowie wykorzystujemu tw Pitagorasa
c2=a2+b2 c=17 a=f/2 e−f=14 e=14+f b=(14+f)/2
172=(f/2)2+(14+f)2/22
289=f2/4+ (196+f2)/4+(28f)/4
289=f2/2+49=7f
1/2*f2+7f−240=0
Δ=49+480=529
f1=(−7+23)/1=16
F2 ujemne
e=14+16=30
P=(e*f)/2=16*30:2=240
10 cze 11:04
robinka: mam pytanie jak wygląda ta funkcja w w podanym zadniua f(x)=−22 oraz f(x)=3 i x=2 takie tosa
funkcje bo nie rozumie ?
10 cze 12:40
robinka:

I)pierwszy sposób i najbardziej własciwy to liczyć pierwszą pochodna, ale nie wiem czy to było
w ten sposób wytłumaczone i czy definicja pochodnej zostało wprowadzone
P=a*b
2a+b+b−1=27
2a+2b=28
a+b=14
P=(14−b)*b=14b−b
2
P'=14−2b
pierwszą pochodną porównujemy do zera wychodzi nam, że to maksimum czyli
14−2b=0
2b=14
b=7
oraz a=7 >>>> dla tych długości pole będzie największe.
II)
pole będzie największe, gdy będzie kwadratem.
a−1=b
Ob=27
3a+a−1=27
4a−1=27
4a=28
a=7
b=7
10 cze 13:04
Basia:
dziewczęta, nie pozwalajcie na miłość boską, na takie kompletne lenistwo,
które nie pozwala znaleźć na klawiaturze znaków +, − i znaczka ∧
ani przeczytać sześciu linijek instrukcji umieszczonej przy okienku, nie mówiąc o zajrzeniu do
zakładki
Kliknij po więcej przykładów
10 cze 13:45
robinka: masz racje Basiu, ech ...
10 cze 13:49
Basia:
wiem robinko, że "przyganiał kocioł garnkowi"
też się często poddaję w takich sytuacjach, ale to już przekroczyło granice absurdu
Pozdrawiam
10 cze 14:12