całka nieoznaczona
andrzej: ∫
lnxx
z rospisaniem prosze

bo ja coś nie moge dojść do wyniku
8 cze 18:16
Basia:
przez podstawienie
t=lnx
to proste, spróbuj
8 cze 18:19
andrzej: kurde bo przez części sie męczyłem
8 cze 18:20
Jack: spróbuj prze czesci
f(x)=ln x f'(x)=1/x
g'(x)= 1/x g(x)=ln x
∫ln xx dx= ln2x−∫lnxx dx
przenieś całkę na lewą stonę i podziel prezz 2.
8 cze 18:22
Jack: zadna męka
8 cze 18:22
andrzej: a rzeczywiscie nie pomyślałem o przeniesieniu całki na lewą strone heheh dzieki
8 cze 18:24
Basia:
przez podstawienie łatwiej
t=lnx
dt =
1xdx
| | lnx | | ln2x | |
∫ |
| dx = ∫t dt = 12t2+C = |
| +C |
| | x | | 2 | |
8 cze 18:24
Jack: ale takie całki raczej 'powinno' się przez podstawienie robić
8 cze 18:25
Basia:
obowiązku nie ma; każda metoda dobra
8 cze 18:28