zastosowanie funckji kwadratowej
antymatematyk: Mamy 240 metrów bieżących siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić prostokątny ogórdek o jak
najwiekszej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ogródek?
x −−− długość , x >0
y −−− szerokość, y>0
2x+2y= 240 => x+y= 120 => y= 120 −x dla x€(0,120)
P= x*y
P(x) = x( 120−x) = −x2+120x −−− to funkcja kwadratowa ( ramiona paraboli do dołu) zatem wartość
max pola, jest dla
i ymax= 120−60 = 60
zatem ogródek o max. powierzchni ma kształt kwadratu o wymiarach: 60m na 60m
czy ktoś umie mi wyjaśnić dlaczego przy obliczaniu x max został zastosowany taki wzór ? skąd
się wziął?
10 cze 19:20
mila: x wierzchołka sam napisałeś ,ze ramiona w dół czyli najwyższą (max) wartość ma
wierzchołek
10 cze 19:22
antymatematyk: to nie ja robiłam to zadanie właśnie .. i nie rozumiem
10 cze 19:24
antymatematyk: dobra rozumiem już , serdecznie dziekuje
10 cze 19:26
mila: Ale jeśli przepisywałaś to popraw x= −b2a=−120−2=60
10 cze 19:47