x−2 : x2 − 4x + x2−1 : x2 −8x + 16 − 1:2x
nie wiem jak napisac inaczej znak dzielenia,jesli cos zle robie to z gory przepraszam!
kombinowalam na milion sposobow,ale nie wychodzi mi prawidlowy wynik, wiem,ze z pierwszego
mianownika wyciagne przed nawias x i mam x(x−4) z drugiego (x−4)2 no i mam problem z tym
2x,bo ma wyjsc 2(x−4)2,a mi caly czas wychodzi 2x(x−4)2
jakby ktos mogl mi wytlumaczyc... rozpisac krok po kroku−bede bardzo wdzieczna!
niestety na jutro,a naprawde probowalam to zrobic
| x−2 | x2−1 | 1 | |||
+ | − | tak ma być? | |||
| x2−4x | x2−8x+16 | 2x |
| 2x2 + x − 6 | |
| 2(x−4)2 |
| x−2 | x2 − 1 | 1 | |||
+ | − | = | |||
| x(x−4) | (x−4)2 | 2x |
| (x−2)*2(x−4) | (x2−1)*2x | (x−4)2 | |||
+ | − | = | |||
| 2x(x−4)2 | (x−4)2*2x | (x−4)2*2x |
| 2(x2 − 6x + 8) + 2x3 − 2x − x2 + 8x − 16 | |
= | |
| 2x(x−4)2 |
| 2x2 − 12x + 16 + 2x3 − x2 + 6x −16 | |
= | |
| 2x(x−4)2 |
| 2x3 + x2 − 6x | 2x2 + x − 6 | ||
= | = | ||
| 2x(x−4)2 | 2(x−4)2 |
| −1 + 7 | 6 | 3 | ||||
x1 = | = | = | ||||
| 4 | 4 | 2 |
| −1−7 | ||
x2 = | = −2 | |
| 4 |
| 2(x+2)(x−1,5) | (x+2)(x−1,5) | ||
= | |||
| 2(x−4)2 | (x−4)2 |
