matematykaszkolna.pl
Oblicz pochodne Maja: Hey, bardzo prosze o pomoc w obliczeniu pochodnych. Potrzebuje to na sprawdzian a uwierzcie mi ciezko mi dotzrec do matematyki ;( tym bardziej, ze Pan i chce widziec jak to robilismy <ropacz> Oblicz pochodne a) y=x3 b) y=sinx c) y= lnx Z gory dziekuje za pomoc
8 cze 11:50
b.: definicje pochodnej a takze rachunek dla pochodnej z xn (czyli w szczegolnosci przyklad a) znajdziesz w wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochodna
8 cze 11:56
Maja: a jesli chodzi o pkt b. i c.
8 cze 12:04
b.: napisz, jakie granice Ci wychodza do policzenia...
8 cze 12:06
Maja: nie ... mam pojęcia ... dlatego napisałam do Was bo nie wiem jak wogole za to się zabrać.... z pkt raczej sobie poradzę ale jeśli chodzi o b. i c. nie wiem.
8 cze 12:10
b.: *przeczytaj* definicje, *przeczytaj* przyklad dla xn (przede wszystkim przyklad), *zacznij* podobnie dla b) i c) ew. napisz, czego *konkretnie* nie rozumiesz w przykladzie a) (chodzi o rachunek z wiki) ...i wtedy Ci pomoge dalej emotka
8 cze 12:16
Maja: więc ja to rozumiem tak iż ... a) y=x3 y=nxn−1 y=3x
8 cze 12:23
mila: (sinx)'=cosx dla x∊R sin(x+h)−sinx to wszystko jest w liczniku a mianowniku h = długa kreska ułamkowa w liczniku 2sin* teraz kreska ułamkowa i w liczniku x+h−x a w mianowniku2 teraz *cos w liczniku x+h+x a wmianowniku 2 to wszysko było na długiej kresce ułamkowej a w mianowniku jest h=cos(x+h/2)*w liczniku sinh/2 w mianowniku h/2 z równości limx→0 sinx/x=1 oraz z ciągłosci funkcji cosin limx→x0 cosx=cosx0 dzieki której cos(x+h/2)→cosx gdy h→0 otrzymujemy (sinx)'= cosx
8 cze 12:31
Maja: rozumiem, że to jest punkt b. a jesli chodzi o te równanie co wyżej napisalam to ma to jakiś sens
8 cze 12:45
mila: musi być 3 x2
8 cze 12:49
Maja: a jeśli chodzi o punkt c.
8 cze 12:50
Basia: (lnx)' = 1x ale to trzeba umieć udowodnić
8 cze 14:32
Maja: dziekuje za pomoc, pozdrawiam
8 cze 18:23