matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak rozwiązać zadanie z logarytmem?
rf1t:
Sprowadź wyrażenie do postaci log
a
b+c:
10
3
√
2
a. log
0,2
5
√
5
10 cze 20:39
Eta:
podstawa log : 0,2=
1
5
= 5
−1
liczbę logarytmowaną : skracamy przez 5 i zapisujemy :
2*
3
√
2
2*2
1/3
2
4/3
=
=
√
5
5
1/2
5
1/2
log
5
−1
c= −log
5
c i log
5
c
d
= log
5
c − log
5
d zatem: −(log
5
2
4/3
− log
5
5
1/2
)= log
5
( 2
−4/3
) +
1
2
log
5
5 = = (−
4
3
log
5
2)+
1
2
10 cze 21:10