Ciąg arytmetyczny
Kaaasia: Ciąg arytmetyczny, help

Liczby −5, −2, 1 w podanej kolejności są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego
(a
n). Oblicz ile wyrazów ciągu (a
n) należy do przedziału (2000 ; 2015).
9 cze 18:21
Kejt:
r=−2−(−5)=3
2015−2000=15
15:3=5 coś takiego chyba ;>
chociaż przy 2015 nie ma trójkątnego nawiasu, więc mogą być 4..
9 cze 18:31
G.: r=3 bo a2=a1+(2−1)r
−2=−5+1r
3=r
pierwszym wyrazem zgodnym z przedziałem bedzie 2001
załóżmy ze to bedzie nowy ciag zaczyynajacy sie od b1=2001
a ostatnim bn=2013
bn=b1+(n−1)r
2013=2001+3r−3
15=3r
r=5
no wiec jesst 5 wyrazów tego ciagu należacych do przedziału

nie wiem czy to jest dobrze tak
mi sie wydaje ale spr to gdzies jeszczE!
9 cze 18:39
morfepl: r=3
an=a1+(n−1)r
2000=−5+3n−3
2008=3n
n=66913
a669=1999
więc mamy 5 liczb
9 cze 18:40
Kaaasia: Dzięki za pomoc

program liczby;
uses crt;
var m:longint;
nazwa:string;
plik:text;
begin
clrscr;
write('podaj nazwę pliku ze ścieżką');
readln(nazwa);
assign(plik , nazwa);
rewrite(plik);
m:=1;
repeat
writeln(plik , m);
m:=m+3;
until m>2015;
close(plik);
readln;
end.
Też pomogło, w sumie jest 5 liczb tak jak mówiliście, tylko jeszcze chciałam wiedzieć jakie
9 cze 20:07
Jack: co za przeżytek Pascal czy inne Deplhi

W C++ albo Javie programuj!
9 cze 20:34
Kejt: Jack.. nie strasz ludzi ;>
9 cze 20:39