Fizyka, pomoże ktoś?
Bella Vella: Nie umiem zrobić tego zadania:
Za pomocą wahadła matematycznego wyzncz wartość przyśpieszenia ziemskiego.
g= 4π2 L T2 (cztery pi do potęgi drugiej razy l podzielić przez T do potęgi
drugiej)
Z góry dziękuję za rozwiązanie.
9 cze 17:41
Mateusz: | | l | |
No wzor na okres wchadła matematycznego to T = 2πp{ |
| z tego wyznaczam g i
|
| | g | |
| | 4π2l | |
g = |
| tobie chodzi jak do tego wzoru dojsc  |
| | T2 | |
9 cze 17:49
Mateusz: zapomniałem domknąc klamre wzor na okreswahan wachadła matematycznego
9 cze 17:51
sello: Mateusz, pomóż mi... wejdź na zadania sello. proszę. :<
9 cze 17:54
Mateusz: jesli chodzi o wyprowadzenie no to bedzie to tak
| | l | |
T=2π |
| /2 podnosze obustronnie do kwadratu aby pozbyc sie √
|
| | g | |
| | l | |
T2 = 4π2 |
| /*g − pozbywam sie ułamka
|
| | g | |
T
2*g=4π
2l/:T
2 dziele przez wspołczynnnik przy niewiadomej
9 cze 17:57
Mateusz: sello Niestety większosc rzeczy z geometrii pozapominałem szkołesrednia konczyłem 10 lat
temu

nie pomoge ci niestety moze ktos inny Basia Eta Godzio etc
9 cze 18:00