W trójkącie prostokątnym ABC, gdzie wierzchołkiem kąta prostego jest punkt C pop
Tomek:: W trójkącie prostokątnym ABC, gdzie wierzchołkiem kąta prostego jest punkt C poprowadzono
wysokośc CD. Udowodnij, że powstałe trójkąty są podobne, oraz że CD=pierwiastek IADI * IDBI.
10 cze 16:02
robinka:

x
2+h
2=b
2
y
2+h
2=a
2
a
2+b
2=(y+x)
2
x
2+h
2+h
2+y
2=y
2+2yx+x
2
2h
2=2yx
h
2=yx
x=|AD|
y=|BD|
h=|CD|
10 cze 16:09
Tomek:: Dzieki. A dlaczego są podobne?
10 cze 16:25
robinka: w czwartej linijce wykonałam redukcje wyrazów podobnych:
2h2 +x2+y2=y2+2xy+x2 /−x2−y2
2h2=2xy /:2
h2=xy
10 cze 16:45
robinka: a któe mają byc podobne ?
10 cze 16:49
mateos133: robinka mozesz mi pomoc ? zrob mi obliczenia
10 cze 16:53
robinka: jakie obliczenia ?
10 cze 17:01
Tomek:: Podobne mają byc: CBD i CDA.
10 cze 17:11
robinka: myślę jak to udowodnić za pomocą zaleznosci kątowych

moze b. ? ma jakiś pomysł
10 cze 17:14
robinka:

β=90−α
α+β+90=180
10 cze 17:33