jak obliczyc pochodną?
Sylwiaa: Hej

mam prosbe wytlumaczycie mi jak rozwiazac pochodna tej ponizej funkcji?
14 gru 23:31
joerfi: nie wiem czy będe umiał pomóc ale spróbuje
14 gru 23:37
joerfi: kurde nie wychodzi mi nic sensownego

sorki ale nie jestem w stanie w tym przypadku pomóc:(
14 gru 23:42
Bogdan:
Pomagam
14 gru 23:42
Eta:
14 gru 23:44
Bogdan:
f(x) = ax
r ⇒ f(x) = arx
r−1
| | 1 | |
f(x) = 7(x + 3)−1/4, tu a = 7, r = − |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
f'(x) = − |
| * 7(x + 3)−5/4 = ... dokończ i podaj końcowy wynik |
| | 4 | |
14 gru 23:49
Sylwiaa: kurcze...

wiem ze wynik w odpowiedzi ma wyjsc taki :
| | 7 | | x' | |
f'(x)= − |
| |
| |
| | 4 | | (x+3) 4√x+3 | |
15 gru 00:55
Bogdan:
ale nie chodzi o wynik w odpowiedziach, ale o Twój wynik
(x + 3)5/4 = (x + 3)1 * (x + 3)1/4 = (x + 3) 4√x + 3
a jak zapiszesz (x + 3)−5/4 ?
co to jest x' ?
15 gru 01:02
Sylwiaa: x' to ma byc pochodna z x, czyli pochodna z x ma byc w liczniku a to jest 1, to by sie chyba
zgadzalo...
15 gru 01:13
Sylwiaa: x' to ma byc pochodna z x, czyli pochodna z x ma byc w liczniku a to jest 1, to by sie chyba
zgadzalo...
15 gru 01:14
kubaaaaa: jak obliczyc pochodna z x−2
8 cze 18:57
8 cze 18:58