Dana jest funkcja....
Karollina: Dana jest funkcja y=4x−4
−narysuj wykres, oblicz Mo
−podaj wzór funkcji której wykres jest równoległy przechodzący przez M(3,4)
10 cze 17:42
Godzio:

y = 4x − 4
Żeby narysować wykres f. liniowej potrzebne nam są 2 pkt
Miejsce zerowe:
0 = 4x − 4
4 = 4x
x = 1
A(1,0)
x 2
−−−−−−−
y 4
Współczynnik "a" funkcji równoległej jest taki sam więc:
a = 4
M(3,4) podstawiamy dane pod wzór f. liniowej i obliczamy "b"
y = ax + b
4 = 4 * 3 + b
4 = 12 + b
b = −8
Odp: y = 4x − 8
10 cze 17:47
Karollina: dziękuje
10 cze 17:48