Pomocy
Ari: Zbiór Liczb rzeczywistych i jego podzbiory Ari: Mam pilnie do rozwiazania 3 zadania, prosze o
Pomoc.
1.Wyznacz A∪B ,A−B gdy
A=<−2,7> B=<−5,5>
2. Zapisz jako potęgę liczby 2
3. Rozwiń (√3−2√7)
2
jestem bezradny
8 cze 21:20
Basia:

A∪B=<−5,7>
A−B=(5,7)
ad.2
8=2
3
64=2
6
4=2
2
wykonaj działania na potęgach
ad.3
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
u Ciebie
a=
√3
b=2
√7
podstaw i policz
8 cze 21:31
Bogdan:

Basiu, wiesz zapewne, że propaguję inny sposób oznaczania przedziałów na osi, to sposób
pokazujący punkty domykające przedziały (punkty w postaci kółeczek nie są zamalowywane).
Łatwiej dostrzec na takim rysunku domknięcie lub nie przedziałów, szczególnie przedziałów
będących różnicami zbiorów, czyli A \ B oraz B \ A.
8 cze 22:37
Basia:
Bardzo sprytny sposób. Podoba mi się.
8 cze 22:40