Stereometria
Paulina: Zbiornik ma kształt walaca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni
ten zbiornik jeśli pole powierzchni całkowitej zbiornika jest równe 3π m2, a wysokość walca
równa 2 m.
10 cze 16:22
robinka:

H=2m
Pc=P
w+P
k
P
w=3π
P
w=2πr(r+H)+4πr
2
3π=2πr(r+2)+4πr
2
3=2r(r+2)+4r
2
3=2r
2+4r+4r
2
6r
2+4r−3=0
Δ=16+72=88
√Δ=2
√22 > dziwne wynik wychodzą
oblicz r
1 i r
2 > potrzebny Ci tylko wynik dodatni, w później podstaw do wzoru na objętość (1)
10 cze 16:35
Paulina: dzieki wielkie
10 cze 16:41