Wyrażenia algebraiczne
iris: Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach
1. Wykaż, że dla dowolnych a ∊ R
+ i b ∊ R
+ zachodzi nierówność:
2. Podaj dziedzinę, a następnie wykonaj działanie i przedstaw wynik w jak najprostszej
postaci:
3. Skróć podane wyrażenie wymierne:
| x3 + 5x2 − x − 5 | |
| |
| x2 + 4x − 5 | |
14 lis 16:07
Basia:
ad.1
| 2 | | 2 | | 2ab | |
| = |
| = |
| |
| 1a+1b | | b+aab | | a+b | |
przypuśćmy, że
wtedy po obustronnym podniesieniu do kwadratu byłoby
4a
2b
2>ab(a+b)
2 /:ab
4ab > (a+b)
2
4ab > a
2+2ab+b
2
a
2+2ab+b
2<4ab
a
2−2ab+b
2<0
(a−b)
2<0
sprzeczność czyli przypuszczenie było
fałszywe czyli
14 lis 16:19
Basia:
ad.2
mianowniki muszą być różne od 0 czyli
x
2−x≠0 i x
2+x≠0
x(x−1)≠0 i x(x+1)≠0
x≠0 i x−1≠0 i x≠0 i x+1≠0
x≠0 i x≠1 i x≠−1
D = R/{−1,0,1}
| 2(x2+x) − 3(x2−x) | |
| = |
| (x2+x)(x2−x) | |
14 lis 16:26
Basia:
ad.3
l=x
3 + 5x
2 − x − 5 = (x
3−x) + (5x
2−5) = x(x
2−1)+5(x
2−1) =
(x
2−1)(x−5) = (x−1)(x+1)(x−5)
f(x)= x
2 + 4x − 5
Δ=4
2−4*1*(−5) = 16+20=36
√Δ=6
x
1=
−4−62 = −5
x
2 =
−4+62=1
m=x
2+4x−5 = (x+5)(x−1)
dla x≠−5 o x≠1
| l | | (x−1)(x+1)(x−5) | | (x+1((x−5) | |
| = |
| = |
| |
| m | | (x+5)(x−1) | | x+5 | |
14 lis 16:33
': | x3 + 5x2 − x − 5 | |
| = |
| x2 + 4x − 5 | |
| (x+1)(x−1)(x+5) | |
| = x+1 |
| (x+5)(x−1) | |
14 lis 16:34
Paulincz_xD: Prosze o pomoc
22 kwi 15:38
zoom: zapomnij
9 cze 17:42
mateos133: basiu mozesz mi zrobic?
9 cze 18:06
Karolek1188:
| | x2+x−6 | | x−2 | |
B) |
| : |
| |
| | x+5 | | x+2x−15 | |
i trzeba podać dziedzinę wie ktoś jak to zrobi
4 kwi 17:53
4 kwi 18:01
anna: Δkocham karolkaΔ
28 lut 19:33