Ciagi ;(
Marcia ;d: OblicZ brakujace wyrazy ciagu:
Pomóżcie

a) __ , __ , 27, −9, __ ,__ ,
| | 1 | |
b) 8, 2, __, __, __, __, |
| |
| | 512 | |
c) __, __, 3, __, __, −81
d) __, __, __, 18, __, 54
Lucyna: cóż zdaje się, że masz wypisane ciągi geometryczne? bo na upartego w podpunkcie a);c) i d)
można dopasować wyrazy które utworzą ciąg arytmetyczny, czyli np
| | −9 | | 1 | |
a) może być ciąg geometryczny o ilorazie q = |
| = − |
|
|
| | 27 | | 3 | |
| | 1 | |
czyli a2 = 27 : (− |
| ) = −81
|
| | 3 | |
czyli jest to ciąg geometryczny : (243, −81, 27, −9, 3, −1)
lub może to być ciąg arytmetyczny o różnicy r = −9−27 = −36
a
2 = 27 − (−36) = 63
a
1 = 63 − (−36) = 99
a
5 = −9 − 36 = −45
a
6 = −45 − 36 = −81
czyli może być ciąg arytmetyczny o wyrazach (99, 63, 27, −9, −45, −81)
Tylko przykład b) jest jednoznaczny i tam na pewno może być tylko ciąg geometryczny
| | 2 | |
iloraz to wyraz następny przez poprzedni czyli q = |
|
|
| | 8 | |
i a
3 = a
2q
a
4 = a
3q itd
Do posotałych przykładów
c) 3q
3 = −81
d) 18q
2 = 54
musisz w ten sposób wyliczyć iloraz
no chyba że to ciąg arytmetyczny to wtedy
c) 3 + 3r = −81
d) 18 + 2r = 54