Zbiór Liczb rzeczywistych i jego podzbiory
Ari: Mam pilnie do rozwiazania 3 zadania, prosze o Pomoc.
1.Wyznacz A∪B ,A−B gdy
A=<−2,7> B=<−5,5>
2. Zapisz jako potęgę liczby 2
3. Rozwiń (
√3−2
√7)
2
8 cze 20:41
Ari: NIe mam kompletnie pojecia co i jak
8 cze 20:42
mila: AuB to dodawanie jeżeli A=(1,2,3 ,5,6) a B=(1,2,3,4,,8,9,10) to AuB=(1,2,3,4,5,6,8,9,10)
A−B= (5,6) wynikiem odejmowania będą te elementy ze zbioru A,których nie ma w zbiorze B
A=<−2,7> to wszystkie liczby od −2 do 7 czyli np −1 ,−0,5 ,3,itd B=<−5,5>
AuB=<−5,7>
A−B=(5,7>
Przy mnożeniu dodajemy potegi a przy dzieleniu odejmujemy
27*23:23=27 7+3−3
216:26*22=212 16−6+2=12 zapisz to oczywiscie w ułamku a nie w dwóch linijkach
27/212=2−5
√32−2*√3*2√7+(2√7)2=3−4√21+4*7=3+28−4√21=31−4√21
9 cze 00:21
paputek: 2−3*15−2*6−2+3−2*5−3
23 wrz 19:02