e−x | 2exe−x | |||
1) ∫2ex(1− | )dx=2∫exdx−∫ | dx=2∫exdx−2∫x−2dx = itd
| ||
x2 | x2 |
x2ln|x−1| | 1 | x2 | ||||
2) ∫xln|x−1|dx= całkując przez części wychodzi tak: | − | ∫ | dx= | |||
2 | 2 | x−1 |
x2ln|x−1| | 1 | 1 | ||||
− | ∫ x + 1 + | dx= itd.
| ||||
2 | 2 | x−1 |
1 | ||
w tym przykłądzie nie rozumiem skąd z drugiej całki wzieło się to rozbicie: | ∫x + 1 + | |
2 |
1 | ||
dx
| ||
x−1 |
x2 | x2−1+1 | (x−1)(x+1) +1 | (x−1)(x+1) | |||||
a w drugiej całce to | = | = | = | |||||
x−1 | x−1 | x−1 | x−1 |
1 | 1 | |||
+ | = x+1 | |||
x−1 | x−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |