?
sonia: W skrzynce znajduje sie 50 puszek, w tym 3 uszkodzone. Ze skrzynki wyjęto losowo 7 puszek.
Obliczyc prawdopodobienstwo ze wśród wyjętych puszek bedzie dokładnie jedna uszkodzona.
9 cze 20:54
Eta:
50 puszek w tym : 3 uszkodzone i 47 dobrych
zd. A −− jedna uszkodzona i 6 dobrych
z reguły mnożenia:
9 cze 20:58
robinka: | | 50! | | 44*45*46*47*48*49*50 | |
Ω=C750= |
| = |
| =22*15*46*47*8*7*10 |
| | 7!*43! | | 2*3*4*5*6*7 | |
| | 41*42*43*44*45*46*47 | |
A=C13*C647=3* |
| =3*41*7*43*11*3*23*47 |
| | 2*3*4*5*6 | |
| | 3*41*7*43*11*3*23*47 | |
P(A)= |
| |
| | 22*15*46*47*8*7*10 | |
trzeba skrócić i wyliczyć
9 cze 21:05