Reszta z dzielenia pewnej liczby...
Tomek:: Reszta z dzielenia pewnej liczby przez 4 wynosi 2. Oblicz resztę z dzielenia iloczynu tej
liczby i następnej przez 4.
10 cze 16:04
robinka: a
n=4n+2
a
n+1=4n+4+2=4n+6
| (4n+2)*(4n+6) | | 16n2+24n+8n+12 | | 16n2+32n+12 | |
| = |
| = |
| dla mnie reszta wynosi 3 ale |
| 4 | | 4 | | 4 | |
przydałoby się żeby ktoś mój tok myślenia sprawdził
10 cze 16:16
robinka: Basiu, sprawdzisz i dodasz komentarz jakiś ?
10 cze 16:53
Bogdan:
n − opisana w zadaniu pewna liczba dająca resztę 2 przy dzieleniu jej przez 4,
(n + 1) − następna liczba po liczbie n
| n | | 2 | |
| = c1 + |
| ⇒ n = 4c1 + 2, c1∊N |
| 4 | | 4 | |
| n + 1 | | 3 | |
| = c2 + |
| ⇒ n + 1 = 4c2 + 3, c2∊N |
| 4 | | 4 | |
| n(n + 1) | | (4c1 + 2)(4c2 + 3) | | 16c1c2 + 12c1 + 8c2 + 6 | |
| = |
| = |
| = |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| | 4(4c1c2 + 3c1 + 2c2 + 1) + 2 | | 2 | |
= |
| = 4c1c2 + 3c1 + 2c2 + 1 + |
| |
| | 4 | | 4 | |
Odp.: Szukana reszta jest równa 2.
Przykład.
n = 10, 10 : 4 = 2 + reszta2
n + 1 = 11,
| 10 * 11 | | 110 | |
| = |
| = 27 + reszta2 |
| 4 | | 4 | |
10 cze 18:11
Jack:
Niech a− dowolna liczba podzielna przez 4 bez reszty.
(a+2)(a+3)=a2+5a+6 (mod 4) = 2 (mod 4)
ponieważ a2+5a=a(a+5) jest podzielne przez 4 czyli a2+5a=0 (mod 4), 6 (mod 4)=2
10 cze 18:26