równanie okręgu
Paula: napisz równanie okręgu o środku w pkt S(−1,0) i promieniu √2
y=−4x − 4 dobry jest wynik?
9 cze 22:12
Jack: nie, napisałaś równanie prostej.
9 cze 22:13
mila: nie napisz wzór okręgu poczatek to ( x−a)2+
9 cze 22:14
Paula: jeszcze mam takie pytanie, jak zabrać się do tego zadania?
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez pkt A(4,2) o środku w punkcie S(2,1)
9 cze 22:15
mila: Paula pierwsze jest zle napisz wzór
9 cze 22:16
Paula: czy to ten wzór : (x−a)
+ (y−b)
2 =r
2 ? gubie sie w tym wszytskim strasznie
9 cze 22:22
mila: Tak a i b to współrzedne środka okręgu a to x b to y
teraz podstaw
9 cze 22:24
mila: współrzędna x jest zawsze pierwsza a druga to y czyli a=−1 a b=0
9 cze 22:25
mila: Tylko kwadratu nie napisałas za nawiasem.W tym drugim musisz obliczyc długość promienia jest
taki wzór na długosć odcinka .pod pierwiastkiem sa nawiasy a w nich x i y odejmowanie jest i
podnoszenie do kwadratu
9 cze 22:29
Paula: w tym drugim zad. równanie tak powinno wyglądać?: (x−2)2+(y−1)2=√5
9 cze 22:36
mila: Możesz napisać jak liczyłaś r bo powiem szczerze ,że nie lubię pisać
9 cze 22:38
Paula: tego pierwszego zadania nie zrobiłam, jakoś nie mogę go niestety ogarnąć

a drugie zadanie "napisz równanie okręgu przechodzącego przez pkt A (4,2) o środku w pkt
S(2,1)" tutaj korzystalam z wzoru
√(x−a)2 +(y−b)2
nie wiem czy to jest dobrze podstawione ale ja mam tak
√(4−2)2+(2−1)2 i równanie (x−2)
2 +
(y−1)
2 =
√5
9 cze 22:48
mila: Niestety wczoraj nie mogłam dłużej pisac a zadanie pewnie było na dzisiaj.Ale i tak muszisz
to umieć to wyjasniam S(−1,0) r=√2 S to współrzędne środka okregu pierwszy x drugi y
inaczej S(a.b)
wzór (x−a)2+(y−b)2=r2 podstawiamy za a −1 za b 0
(x−(−1))2+(y−0)2=√22
(x+1)2+y2=2
długość obliczamy ze wzoru √(x 2 −x1)2+(y2−y1)2
widze ze jestes to wyśle w połowie te 1 i 2 sa małe
10 cze 09:52
mila: A(x2.y2) S(x1.y1) A(4,2) S(2,1)
|SA|=√(4−2)2+(2−1)2
|SA|=√22+12
|SA|=√5
r=√5 r2=5
y=(x−2)2+(y−1)2=5
10 cze 10:00