Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy !!
PAtrycja:
Działania na wyrażeniach wymiernych, pomocy

Cześć,proszę o pomoc jutro mam zaliczenie z matmy a mam problem z kilkoma zadankami.Patrycja
1Wykonaj działania:
| 2x2+6x | | x2+6x+9 | |
| : |
| |
| x2+4x+4 | | x2−4 | |
2Rozwiąż równanie:
| x | | 1 | | x+6 | |
| + |
| = |
| |
| x+3 | | x+2 | | x2+5x+6 | |
3.Rozwiąż nierówność:
4.Narysuj Wykres funkcji i podaj dziedzinę ,zbiór wartości,przedziały i monotoniczność.
9 cze 17:10
mila: przy dzieleniu ułamków mnozysz przez odwrotność.czyli pierwszy zostaje tak jak jest a drugi
obracasz do góry nogami

Pózniej zanim pomnożysz starasz się uprościc wykorzystując wzory
skróconego mnozenia przyda ci sie że a
2−b
2=(a+b)(a−b) czyli x
2−4=(x+2)(x−2)
oraz (a+b)
2= a
2+ 2*a*b+b
2 x
2+4x+4=(x+2)
2 spróbuj
9 cze 17:41
mila: jeszcze wyłączanie przed nawias 2x2+6x=2x(x+3)
9 cze 17:42
mila: Patrycja chętnie pomoge ale nie wiem czego nie wiesz
9 cze 18:00
Patrycja: Najbardziej nie wiem jak ugryźć
3.Rozwiąż nierówność:
i
4.Narysuj Wykres funkcji i podaj dziedzinę ,zbiór wartości,przedziały i monotoniczność.
9 cze 18:06
Kejt: 3.
x(4x+5)<5x2+4
dalej dasz radę?
9 cze 18:17
Kejt: dla x<0 chyba coś takiego.
x(4x+5)>−(5x2+4)
9 cze 18:18